All Over Press/Alamy/Andriy Popov

Naisjärjestöt Yhteistyössä järjestää koulutusta puolueiden johtohenkilöille politiikassa ilmenneen seksuaalisen häirinnän kulttuuriin puuttumiseksi.

#MeToo-liike on nostanut esiin erityisesti naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista häirintää yhteiskunnan eri osa-alueilla – viimeisimmäksi politiikan rakenteissa. Viimeisimmin nyt Suomessa, kun Helsingin Sanomat esitti kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin käytökseen kohdistuvia väitteitä.

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry peräänkuuluttaa tiedotteessaan puolueilta vastuuta toimintakulttuurinsa rakentamisessa sellaiseksi, että se mahdollistaa jokaisen osallistumisen politiikan tekemiseen ilman pelkoa seksuaalisesta häirinnästä.

Häirintäkokemukset turvallisesti esiin

– Turvallisemman tilan periaatteet ja pelkät hyvät toimintaohjeet eivät yksistään riitä. Tarvitaan välittömiä käytännön tekoja, mikäli puolueen toiminnassa ilmenee seksuaalista häirintää. Puolueilla voisi olla käytössään esimerkiksi oma ns. whistleblower -järjestelmänsä, jossa voi tuoda turvallisesti häirintäkokemuksia esiin, ehdottaa Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n puheenjohtaja Fatim Diarra.

Jokaisella puolueella on velvollisuus puuttua jäsentensä ja toimijoidensa seksuaaliseen häirintään, korostaa NYTKIS ry:n pääsihteeri Silla Kakkola.

– Asioista ei tule vaieta tai pitää asioita visusti ns. perhepiirissä ja reagoida vasta sitten kun asiasta tulee julkista, hän jatkaa..

ILMOITUS

Politiikan rakenteiden muuttamiseksi NYTKIS ry. haluaa tukea puolueita siinä työssä, joka mahdollistaa erityisesti naisten turvallisen poliittisen osallistumisen politiikkaan.

– Siksi tulemme järjestämään puolueiden johtohenkilöille koulutusta osaamisen lisäämiseksi puuttua ilmenneisiin häirintätapauksiin”, sanoo puheenjohtaja Diarra.

NYTKIS ry on kattojärjestö, johon kuuluvat eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden naisjärjestöt sekä Naisasialiitto Unioni ry, Naisjärjestöjen Keskusliitto ry ja Sukupuolentutkimuksen seura ry.