Lehtikuva/Anni Reenpää

JHL:n yksityiselle sosiaalipalvelualalle kohdistettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa vuorokauden vaihtuessa tiistaina.

SuPer, Tehy ja ERTO eli Sote ry kokoontuu maanantaina ja tiistaina päättämään yksityistä sosiaalipalvelualaa koskevista työtaistelutoimista.

Myös sosiaalialan korkeakoulutettujen järjestö Talentia on päättänyt ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevien jäsentensä osalta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL julistama kielto on voimassa toistaiseksi ja se koskee kaikkia sopimusalan työnantajaorganisaatioita ja kaikkia työtehtäviä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus on umpeutunut huhtikuun lopussa ja ala on ollut siitä lähtien sopimuksettomassa tilassa. Neuvottelut alkoivat helmikuun puolivälissä. JHL kertoo tavoitteekseen saada sopimus aikaiseksi vielä kesäkuun aikana.

Sote ry pyrkii toimenpiteillä vauhdittamaan neuvotteluja Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa, sillä neuvottelut eivät ole liittojen mukaan edenneet toivotusti. Neuvotteluja vaikeuttavat liittojen mukaan myös työnantajaliiton tekemät merkittävät heikennysesitykset.

Yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavia toimipaikkoja on Suomessa tuhansia. Alan ammattilaiset työskentelevät esimerkiksi yksityisissä päiväkodeissa, vanhusten palveluasumisessa ja hoitokodeissa, vammaisten henkilöiden asumispalveluissa, ensi- ja turvakodeissa, päihdepalveluissa, lastensuojelussa sekä henkilökohtaisina avustajina.