Lehtikuva/Juan Barreto

Lyhyen ajan sisään vasemmistolaiset ovat nousseet valtaan Chilessä, Perussa, Boliviassa ja nyt Kolumbiassa. Syksyllä vasemmisto palaa hyvin mahdollisesti valtaan Brasiliassa.

Kolumbia saa ensimmäisen vasemmistolaisen presidentin elokuussa, kun entinen sissi Gustavo Petro astuu virkaan. Petro voitti sunnuntaina presidentinvaalien toisella kierroksella oikeistopopulisti Rodolfo Hernándezin melko niukasti. Hernandez tunnusti tappionsa vaali-illan aikana.

– Tänään enemmistö kolumbialaisista on äänestänyt toista ehdokasta, Hernández sanoi New York Times -lehden mukaan.

Petron nousua presidentiksi selittää pitkälti kolumbialaisten kaipuu muutokseen.

–  Kolumbiassa on pitkään ollut perinteisten konservatiivien ja perinteisten liberaalien vuorottelu vallassa, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kuvaili aiemmin KU:lle.

Petro taisteli 1980-luvulla asein Kolumbian hallintoa vastaan vasemmistolaisen M-19-sissijärjestön riveissä. Se vei hänet myös vankilaan.

ILMOITUS

M-19 laski aseensa 1980-luvun lopussa, ja siitä tuli osa parlamentaarista demokratiaa.

– Heihin suhtaudutaan vähän kuin nationalisteina, jotka olivat nuoria idealisteja. Kukapa nyt ei 70- ja 80-luvulla olisi aseellisesta vallankumouksesta haaveillut, Teivainen tiivisti monien suhtautumista järjestöön KU:n ennakkojutussa.

Vaalikamppailun aikana Petro sai osakseen syytöksiä siitä, kuinka oli aikoinaan ”kommunistisissi”. Toisin kuin maan tunnetuin aseellista taistelua käynyt järjestö Farc M-19 ei kuitenkaan ollut ideologisesti kommunistinen, vaan M-19 määritteli itsensä enemmän sosiaalidemokraattiseksi ja nationalistiseksi.

Punainen aalto

Petrolla on poliitikkona takana pitkä ura senaattorina ja maan pääkaupungin Bogotán kaupunginjohtajana. Nyt hän nousee ensimmäisenä vasemmistolaisena Kolumbian presidentiksi.

Samalla Latinalaisen Amerikan jonkinlainen punainen aalto etenee. Monessa maanosan maassa on nyt vasemmistolainen hallitus vallassa. Syksyllä Brasialiassa järjestetään presidentinvaalit, joissa vasemmistolainen ex-presidentti Lula da Silva on tällä hetkellä suosikki.

Lulan voitto olisi maanosan poliittiselle kartalle hyvin merkittävä,

– Sitten olisi melkeinpä kattavammin erityyppisten vasemmistolaisten hallitusten johtama maanosa kuin koskaan aiemmin, Teivainen muotoili ennen Petron voittoa.

Lue lisää: Vasemmistolainen ehdokas on lähellä nousua Kolumbian presidentiksi – Maanosan ”oikeistolaisimmassa maassa” vastassa on kuitenkin vaikein vastaehdokas