Lehtikuva/Emmi Korhonen

Vasemmistoliiton Mai Kivelä muistuttaa siitä, että ympäristö- ja ilmastotoimet ehkäisevät myös muita aikamme kriisejä.

Vasemmistoliiton helsinkiläinen kansanedustaja Mai Kivelä korostaa sitä, että toimet ympäristön ja ilmaston puolesta ovat merkittävässä osassa myös aikamme muiden suurten kriisien, kuten sodan ja pandemian, ratkomisessa ja ehkäisemisessä.

– Monesta voi tuntua, ettei kapasiteetti riitä jokaisen kriisin käsittelemiseen ja niihin vastaamiseen. Vastaukset näihin kriiseihin ovat kuitenkin yllättävän usein samat, Kivelä sanoi torstaina eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunta keskusteli torstai-iltana keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta.

Mahdollisimman luonnonmukainen ruoantuotantotapa Suomessa olisi myös omavaraisuutta edistävä.

Tiukkaa ilmastopolitiikkaa

Kivelä totesi, että Venäjän hyökkäyssodan tehokkaimpia vastatoimia on fossiilisista polttoaineista irtautuminen.

– Pandemioita ehkäistään luonnon monimuotoisuutta suojelemalla. Ekokriisiä hillitään näillä samoilla keinoilla, fossiilisista irtautumalla ja luontosuhdettamme muuttamalla, hän sanoi.

ILMOITUS

Hän muistutti siitä, että vasemmistoliitto on hallituksessa ajanut tiukkaa ilmasto- ja luontopolitiikkaa. Hänen mukaansa keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma on yksi osoitus hallituksen työn etenemisestä.

Luomuruokaa

Kivelän mukaan vasemmistoliitossa ollaan valmiita myös suurempiin toimiin. Hän nosti esiin lisätoimet liikenteessä, maataloudessa ja kulutuksessa.

– Nyt myös ruokaturva on ajankohtaisempi kuin aikoihin. Mahdollisimman luonnonmukainen ruoantuotantotapa Suomessa olisi myös omavaraisuutta edistävä, kun emme olisi riippuvaisia tuontilannoitteista, hän sanoi.

Kivelä peräänkuulutti myös tiukempaa puuttumista ylikuluttamisen aiheuttamiin päästöihin. Kivelän mielestä ympäristökriisiä pahentavien tuotteiden valmistamiseen ja myymiseen tarvitaan tiukempaa kontrollia.

– Yksi keino olisi säännellä tarkemmin tällaisten tuotteiden ja palvelujen mainostamista, Kivelä ehdotti.