IPS/Donna Kelly

Yhdysvallat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat pyytäneet Intiaa perumaan päätöksensä, joka kieltää vehnän viennin ulkomaille. Perusteeksi sanotaan Ukrainan sodan aiheuttama ruokapula, mutta se ei pidä paikkaansa.

Maailmassa ei ole pulaa ruuasta. YK:n ruokajärjestön FAOn tuore raportti toteaa viljakasvien tarjonnan olevan hyvällä tasolla. Maailmanpankin mukaan ruokavarastot ovat historiallisen hyvät ja noin kaksi kolmasosaa Venäjän ja Ukrainan viime sadosta oli viety ulkomaille jo ennen sodan alkamista.

Ruuan hinnan nousu johtuu keinottelusta. Sijoittajat ovat kiiruhtaneet perushyödykemarkkinoille nousevien hintojen toivossa. Alan rahastoissa puhutaan jopa 600 prosentin noususta viime vuoteen verrattuna, Lighthouse Report kertoo.

New York Timesin mukaan keinottelijat tekivät 72 prosenttia Pariisin vehnäpörssin ostoista huhtikuussa, kun osuus oli 25 prosenttia ennen koronapandemiaa. Nyt lyödään vetoa nälästä ja samalla aiheutetaan sitä.

Maailmassa tuotetaan paljon enemmän ruokaa kuin syödään. Yli kolmannes maailman ruokakasveista käytetään eläinten ravinnoksi tai polttoaineeksi.

Yhdysvalloissa kasvatetaan vuosittain noin 400 miljoonaa tonnia maissia, josta yli 40 prosenttia menee etanolin valmistukseen ja toinen mokoma rehuksi. Kymmenesosa käytetään ihmisten ravinnoksi ja saman verran menee vientiin.

Ruokakriisi on kuitenkin tosiasia, sillä kuivuus, konfliktit ja hinnannousu uhkaavat aiheuttaa nälänhätiä. YK:n avustusjärjestöjen vetoomukset eivät tuota tarpeeksi tulosta. Esimerkiksi Yhdysvallat on luvannut Ukrainalle 40 miljardia dollaria mutta käyttää kehitysapuun tänä vuonna vain 28 miljardia.

Englanninkielinen versio