IPS/Jorge Luis Baños

Kautta maailman kaupallisten lannoitteiden hinnat kohoavat ja uhkaavat suistaa köyhien maiden maanviljelijät entistä synkempään köyhyyteen. Maanviljelijät niin kehittyvissä kuin kehittyneissäkin maissa voisivat hyötyä vaihtoehtoisista lannoitteista.

Esimerkiksi luonnossa esiintyvistä mikro-organismeista valmistetut mikrobi-istutteet tarjoaisivat samat edut kuin kemialliset lannoitteet ja samalla pienentäisivät maatalouden ympäristöjalanjälkeä. Lisäksi ne olisivat halvempia.

Mikrobi-istutteet todistetusti parantavat viljelykasvien ravinteikkuutta ja tuottavuutta. Esimerkiksi Saksassa tehty kymmenvuotinen kenttätutkimus osoitti, että hyödylliset mikrobit lisäsivät maissin kasvua ja fosforin määrää maaperässä. Fosfori on keskeinen kasviravinne.

Mikrobeista on myös muuta hyötyä kasveille. Ne auttavat kasveja sietämään kuivuutta ja kuumuutta, jotka muuttuvat yleisemmiksi ilmastonmuutoksen myötä. Lisäksi ne vahvistavat kasvien puolustuskykyä tuhohyönteisiä vastaan.

Mikrobi-istutteiden vaikutuksia pitää kuitenkin tutkia vielä lisää. Ei tiedetä, onko esimerkiksi syytä pelätä niiden ennen pitkää häiritsevän maaperässä jo valmiiksi elelevien mikrobien kukoistusta.

Jos ennalta-arvaamattomia ongelmia ei ilmaannu, mikrobi-istutteista voi tulla kestävä työkalu, jolla vapaudutaan riippuvuudesta kemiallisiin lannoitteisiin.

Englanninkielinen versio