IPS/Lucky Agbovar

Intialaisen Amar Lain varhaisimmissa lapsuusmuistoissa hänen koko perheensä työskenteli rajasthanilaisessa kivilouhimossa ja halkoi kiviä – vanhemmat ja lapset rinta rinnan. Tuolloin hän oli nelivuotias.

Nyt Amar Lai on lapsityöläisiä puolustava ihmisoikeusasianajaja, joka tietää mistä puhuu.

– Me teimme työtä aamusta yöhön ja joskus koko yönkin. Perheeni ei voinut jättää väliin yhtäkään työpäivää, koska silloin isälle ei olisi maksettu emmekä olisi saaneet syödäksemme. Isälle maksettiin pieni summa päivittäin, ja sillä meidän oli selvittävä, Lai muistelee.

Työ oli raskasta ja varsinkin pienimmille myös vaarallista.

– Käytimme konetta, joka pirstoi kalliota lohkareiksi ja toisinaan kiviä putoili päällemme. Veljeni ja siskoni saivat usein vammoja kiviä halkoessaan, sillä se täytyi tehdä käsin ja kaikenlaista saattoi tapahtua, viiltoja ja ruhjeita ja muuta, Lai kertoo.

ILMOITUS

Kun vammoja tuli, lääkäriin meno oli mahdotonta. Niinpä he hoitivat toisiaan kotikonstein.

Pieni maailma avartui

Perhe asui pikkumajassa kaukana kaupungeista. He eivät tienneet mitään kouluista tai muusta elämästä pienen eristyneen maailmansa ulkopuolella.

Pienen Amar Lain maailma kuitenkin alkoi avartua, kun Nobel-palkittu Kailash Satyarthi oli Rajasthanissa kampanjoimassa koulutuksen puolesta. Vaeltaessaan Lain kotikylän ohi Satyarthi huomasi kivilouhimossa raatavan perheen.

Hän sai Lain vanhemmat vakuuttuneiksi, ettei heidän lastensa tulisi tehdä työtä vaan käydä koulua. Vanhemmat olivat aluksi epäluuloisia, mutta lopulta Amar ja kaksi hänen veljeään muuttivat Satyarthin perustamaan työstä pelastettujen lasten kuntoutuskeskukseen.

Kuntoutuskeskuksessa lapset käyvät koulua ja saavat ammattiopetusta.

Joka päivä oikeussalissa

– Valmistuin koulusta ja mietin, mitä tekisin. Keskuksessa kohtasin monia lapsia, jotka olivat kaltaisiani tai huonommassa jamassa, ja tajusin miten onnekas olin. Olin saanut opiskella toisin kuin miljoonat muut lapsityöläiset, Lai selittää päätöstään ryhtyä asianajajaksi.

– Voisin puolustaa heitä oikeudessa ja tuomioistuinten kautta muuttaa järjestelmää, käytäntöjä ja sääntöjä. Voisin haastaa hallituksen.

Lai valmistui asianajajaksi vuonna 2018. Nykyään hän työskentelee Kailash-säätiölle, joka tarjoaa haavoittuville lapsille ilmaista lakipalvelua.

– Taistelen seksuaalisesti hyväksikäytettyjen ja lapsityöhön vangittujen, kaupattujen ja kaltoin kohdeltujen lasten puolesta. Olen joka päivä oikeussalissa, Lai kertoo.

Sadan miljoonan kampanja

Lai on myös Sadan miljoonan kampanjan johtokunnan jäsen.

– Sadan miljoonan kampanjan aloitti Kailash. Sen ajatuksena on, että me sata miljoonaa koulutusta saanutta nuorisojohtajaa ymmärrämme olevamme etuoikeutettuja – meidän tulisi nousta puolustamaan niitä, joita vielä hyväksikäytetään lapsityössä, Lai selittää kampanjaa.

Kailashin säätiön vaikutus Amar Lain omaan elämään oli käänteentekevä. Muulle maailmalle muutos näkyy esimerkiksi siinä, että hän pääsi esiintymään kansainvälisen työjärjestö ILO:n lapsityönvastaisessa konferenssissa Durbanissa toukokuussa.

– On uskomatonta, mitä säätiö on tehnyt minulle. Ennen Kailashia elin kuin pimeässä talossa, jossa en nähnyt mitään. Sitten pääsin ulos talosta, ja maailma oli täynnä valoa. Ja koska minä pääsin valoon, voin puolestani antaa valoa muiden lasten elämään. Tunnen olevani miljoonien lasten ääni, niiden miljoonien, jotka eivät ole läsnä tässä konferenssissa.

Lain elämää ohjaava tunnuslause on sekin Kailash Satyarthin suusta:

– Ei sinun tarvitse tehdä paljon, teet vain oman osasi.

– Jos joka ikinen ihminen tekee oman osansa, eräänä päivänä maailmassa ei enää ole lapsityötä ja jokainen lapsi pääsee kouluun.

Englanninkielinen versio