Lehtikuva/Natalia Kolesnikova

Geneven YK-lähetystöstä eronneen neuvonantajan mukaan Ukrainan-sodan suunnittelijat haluavat vain pysyä vallassa ja asua ”mauttomissa palatseissaan”.

Maanantaina koettiin ensimmäinen merkittävä repeämä Venäjän ulkoministeriössä pian kolme kuukautta kestäneen sodan takia. Venäjän Geneven YK-lähetystön neuvonantaja Boris Bondarev ilmoitti eroavansa, koska häpeää Venäjän käymää sotaa.

Kahdenkymmenen vuoden diplomaattiurani aikana olen nähnyt ulkopolitiikkamme erilaisia ​​käänteitä, mutta koskaan en ole hävennyt maatani niin paljon kuin tämän vuoden helmikuun 24. päivänä, Bondarev kirjoitti erokirjeessään.

Bondarevin mukaan ”Putinin käynnistämä aggressiivinen sota Ukrainaa ja itse asiassa koko länsimaailmaa vastaan ​​ei ole vain rikos Ukrainan kansaa vastaan, vaan myös kenties vakavin rikos Venäjän kansaa vastaan”.

Hänen mukaansa lihavoidulla Z-kirjaimella viivataan yli kaikki toiveet ja näkymät vauraasta vapaasta Venäjästä.

Erokirjeen teksti on kovaa:

”Ne, jotka suunnittelivat tämän sodan, haluavat vain yhden asian – pysyä vallassa ikuisesti, asua mahtavissa mauttomissa palatseissaan, purjehtia veneillä, jotka vetoisuudeltaan ja kustannuksiltaan ovat verrattavissa koko Venäjän laivastoon sekä nauttia rajattomasta vallasta ja täydellisestä rankaisemattomuudesta.”

ILMOITUS

Tämän saavuttaakseen he ovat valmiita uhraamaan niin monta henkeä kuin tarvitaan. Tuhannet venäläiset ja ukrainalaiset ovat jo kuolleet tämän tavoitteen takia.

Bondarevin mukaan menneiden kahdenkymmenen vuoden aikana valheet ja epäammattimaisuus ovat koko ajan lisääntyneet ulkoministeriössä. Viime vuosina siinä on edetty katastrofaalisiin mittasuhteisiin.

”Puolueettoman tiedon, puolueettoman analyysin ja hillittyjen ennusteiden sijaan esitetään propagandakliseitä 1930-luvun neuvostolehtien hengessä. On rakennettu järjestelmä, joka pettää itseään.”

Ulkoministeri Sergei Lavrovia Bondarev pitää hyvänä esimerkkinä järjestelmän rappeutumisesta. 18 vuodessa suuressa arvossa pidetty ammattitaitoinen ja koulutettu intellektuelli muuttui henkilöksi, joka lähettää jatkuvasti ristiriitaisia ​​lausuntoja ja uhkaa maailmaa, myös Venäjää, ydinaseilla.

”Ulkoministeriössä ei nykyään ole kyse diplomatiasta. Kyse on sodanlietsomisesta, valheista ja vihasta. Se palvelee hyvin harvojen ihmisten etua, mikä myötävaikuttaa maani eristäytymiseen ja rappeutumiseen entisestään.”

”Venäjällä ei ole enää liittolaisia, eikä siitä voi syyttää ketään muuta kuin sen holtitonta ja huonosti suunniteltua politiikkaa.”

Bondarev kirjoittaa, että ministeriö on ollut hänen kotinsa ja perheensä, ”mutta en yksinkertaisesti voi enää osallistua tähän veriseen, älyttömään ja täysin tarpeettomaan häpeään”.

Ensimmäinen sotasyyllinen elinkautiseen

Kiovassa ensimmäinen sotasyyllisyysoikeudenkäynti päättyi maanantaina Venäjän armeijan sotilaan Vadim Shishimarinin elinkautiseen vankeustuomioon aseettoman Aleksander Šelipovin murhasta Sumyn alueella.

Shishimarin myönsi syyllisyytensä ja pyysi anteeksi vainajan leskeltä. Hän kertoi, ettei halunnut tappaa Šelipovia, vaan ampui tämän upseerin pyynnöstä.

Oikeudessa esitettyjen todisteiden mukaan Shishimarin oli saattueessa, joka joutui tulen alle helmikuun 28. päivänä. Paetessa venäläiset näkivät tien varrella miehen puhuvan puhelimessa. Miehen uskottiin antavan tietoja Ukrainan armeijalle, joten hänet määrättiin ampumaan.