Johanna Kokkola

Ehdokkaita on kertynyt jo kuusi.

Vasemmistoliiton puoluekokouksen lähestyessä varapuheenjohtajan paikoille alkaa olla tunkua. Uusimmat ilmoittautuneet ovat kirjailija Mike Pohjola Helsingistä ja filosofian tohtori Alia Dannenberg Joensuusta.

Pohjola esitti äsken vasemmistoliiton puoluevaltuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa, että puolue jättäisi hallituksen, mikäli Suomi hakee Naton jäsenyyttä. Puolue päätti pysyä hallituksessa äänin 52–10. Pohjola sanoo saaneensa tukea esitykselleen myös sitä vastustaneilta.

– Sen jälkeen monet ovat pyytäneet minua olemaan ehdolla puolueen varapuheenjohtajaksi. Kokouksessa kuultiin lähinnä Nato-vastaisia puheenvuoroja myös niiltä, jotka halusivat jatkaa hallituksessa. Koetaan, että puolueelle tarvitaan joku selkeän Nato-vastainen varapuheenjohtaja.

43-vuotias Pohjola on kirjailija, käsikirjoittaja, pelisuunnittelija ja mediayrittäjä.

– Ääni minulle on ääni atomikenraaleita, vihankylväjiä ja fossiilipohatoita vastaan, hän kertoo vaalilauseekseen.

ILMOITUS

Pohjola on käytettävissä sekä ensimmäisen, toisen että kolmannen varapuheenjohtajan tehtävään.

Savo-Karjalan Vasemmisto tiedotti puoluehallituksen jäsenen Alia Dannenbergin ehdokkuudesta sunnuntaina. Savo-Karjalan Vasemmisto esittää Dannenbergia puolueen varapuheenjohtajistoon.

Joensuulainen Dannenberg on filosofian tohtori, kauppatieteiden maisteri ja yrittäjä. Hän on kaupungin- ja aluevaltuutettu sekä Seta ry:n varapuheenjohtaja.

Nykyisistä varapuheenjohtajista Jouni Jussiniemi Pohjois-Pohjanmaalta ja Minna Minkkinen Tampereelta ovat ilmoittaneet halustaan jatkaa tehtävissä.

Lisäksi kisaan ovat ilmoittautuneet Joona Mielonen Kotkasta ja Vesa Puuronen Lapista.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen kaipasi sunnuntaina KU:n haastattelussa ehdokasta ruuhka-Suomesta ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Hänen mukaansa ehdokkaan pitäisi olla kansanedustaja.

– Maantieteellistäkin tasapainoa täytyy ajatella. Ajattelen, että olisi hyvä, että yksi varapuheenjohtaja olisi Helsinki-Uusimaa-akselilta. Rohkenen heittää tähän yhden nimenkin. Toivon, että Pia Lohikoski harkitsisi, Sarkkinen sanoi.

Nykyisin ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimiva Jussi Saramo toimi ministerinä puolen vuoden ajan puheenjohtaja Li Anderssonin vanhempainvapaan ajan.

Turusta kotoisin oleva Andersson hakee jatkokautta puheenjohtajana.