Antti Yrjönen

Kryptovaluutat ovat lähteneet kevään aikana hintaluisuun, ja esimerkiksi bitcoinin arvosta on sulanut pois puolet. BIOS-tutkimusyksikön ekonomisti Jussi Ahokkaan mukaan syy kryptojen romahtamiseen löytyy keskuspankkien tiukentuneesta rahapolitiikasta.

Kulunut kevät on ollut huonoa aikaa kryptovaluuttamarkkinoilla. Suurimman ja suosituimman kryptovaluutan eli bitcoinin vaihtosuhde Yhdysvaltojen dollariin oli vuoden 2021 marraskuussa parhaimmillaan lähes 65 000:1, mutta nyt yhdellä bitcoinilla saa enää 30 000 dollaria. Valuutan hinta on siis puolittunut puolessa vuodessa.

Samaan aikaan myös kryptomarkkinan kokonaisarvo on puolittunut yli 2000 miljardista dollarista noin 1000 miljardiin dollariin.

”Kun hintojen nousu loppuu, ja ennen kaikkea kun usko siihen loppuu, on kryptomarkkinoilla suuri pudotuksen vaara”

BIOS-tutkimusyksikössä työskentelevä ekonomisti Jussi Ahokas näkee keskuspankkien kiristyneen rahapolitiikan syynä kryptovaluuttojen romahdukseen. Ahokas käsittelee aihetta perjantaina 20. toukokuuta ilmestyneessä Keskuspankkikapitalismi-uutiskirjeessään.

”Vuoden 2022 aikana rahoitusmarkkinoilla on nähty pudotusta lähes kaikilla markkinalohkoilla. Tämä ei ole oikeastaan yllättävää, sillä monien vuosien jälkeen läntiset keskuspankit ovat viimein alkaneet tosissaan kiristää rahoitusolosuhteita korkeaksi kohonneen inflaation vuoksi”, Ahokas kirjoittaa.

Ahokkaan mukaan keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka on saanut sijoittajat vetämään rahojaan pois riskialttiista sijoitusinstrumenteista kohti turvallisempia kohteita, kuten valtioiden velkakirjoja. Ahokas kuvailee tekstissään kryptovaluuttoja sijoitusinstrumenteiksi, ”jotka tällaisissa rahoituksellisissa olosuhteissa todennäköisesti ottavat kunnolla kuokkaan.” Niin tosiaan näyttääkin Ahokkaan mukaan käyneen.

ILMOITUS

Keventävä rahapolitiikka mahdollisti kryptojen nousun

Uutiskirjeessään Jussi Ahokas esittää, että kryptovaluutat ovat tehneet nousunsa aikana, jolloin rahapolitiikka on lähes koko ajan ollut rahoitusolosuhteita keventävää tai keveyden säilyttävää.

Kun riskipitoisempia sijoituskohteita on etsitty koko ajan kuumeisemmin, kryptot ovat Ahokkaan mukaan näyttäytyneet vuune vuosina suurillekin institutionaalisille sijoittajille hyvänä vaihtoehtona.

”Kun rahapolitiikan sykli on nyt viimein tullut kiristyksen vaiheeseen, tämä kysyntä kryptovaluutoilta sulaa”, Ahokas toteaa.

Lisäksi Jussi Ahokas sanoo, että kryptovaluuttojen suurin ongelma sijoituskohteena on se, että ne eivät lupaa omistajalleen oikeastaan mitään.

”Kun velkakirjat lupaavat korkotuottoa ja osakkeet osinkoa, kryptojen ainoa lupaus on toimia maksuvälineenä tietyssä lohkoketjupohjaisessa selvitysjärjestelmässä. Niiden reaalinen hyöty omistajille riippuu siitä, ketkä muut tuohon järjestelmään osallistuvat ja mitä he ovat mahdollisesti valmiit kryptovaluuttaa vastaan myymään”, Ahokas kirjoittaa.

Sijoituskohteena kryptojen ainoa lupaus on niiden dollarihinnan jatkuva nousu, joka sitten takaa mahdollisuuden ostaa mahdollisilla kryptovoitoilla jotain dollaritaloudessa.

”Kun hintojen nousu loppuu, ja ennen kaikkea kun usko siihen loppuu, on kryptomarkkinoilla suuri pudotuksen vaara. Hintojen putoamista patoavia tekijöitä on varsin vähän.”

Hintojen pudotus jatkunee kesän yli

Jussi Ahokas uskoo, että kryptomarkkinoiden romahdus ei ole suinkaan vielä ohi.

”Seuraavina viikkoina hintojen pudotus jatkuu, sillä todennäköisesti keskuspankkien kiristysvaihde pysyy päällä kesän yli”, ekonomisti kirjoittaa.

”Mitä kauemmin rahoitusolosuhteet tiukentuvat, sitä enemmän toimijoita ja sijoittajia putoaa kryptomarkkinoilta pois. Vuoden 2022 aikana tätä ekosysteemia koetellaan siis kunnolla ja monet poistuvat markkinapaikalta pysyvästi.”

Jussi Ahokas kuitenkin varoittaa vannomasta sen nimeen, että kryptovaluuttojen taru olisi vielä kokonaan ohi. Ahokkaan mukaan maailmassa on vielä tilaa tälle ilmiölle, jota monet ovat pitäneet näihin päiviin saakka vuosisadan kovimpana taloudellisena innovaationa.

”Jos kryptoekosysteemi pystyy puolustautumaan riittävän pitkään rahoitusolosuhteiden kiristymiseltä ja ideologisilta hyökkäyksiltä eikä kokonaan tuhoudu tulevina kuukausina, rahapolitiikan seuraava käännös antaa sille mahdollisuuden uuteen nousuun myös sijoituskohteena”, Ahokas pohtii.

Jussi Ahokas keskusteli kryptovaluutoista KU:n Kaikki Uusiksi -podcastin viikon jaksossa. Kuuntele podcast-jakso täältä!