Antti Yrjönen

Yksikään kansanedustaja ei ole vielä asettunut ehdolle vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi. Puoluekokous on muutaman viikon päästä Porissa.

Sosiaali- ja terveysministeri, vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen haluaa, että puolueen seuraava ensimmäinen varapuheenjohtaja on kansanedustaja. Hän sanoo KU:n haastattelussa, ettei itse ole asettumassa ehdolle.

– Kehotan eduskuntaryhmässä olevia kansanedustajia harkitsemaan ehdokkuutta, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen pitäisi hyvänä, että puheenjohtajistossa olisi edustus myös niin sanotusta ruuhka-Suomesta. Hän tarkentaa tarkoittavansa ruuhka-Suomella Helsinkiä ja Uuttamaata. Nykyinen ensimmäinen varapuheenjohtaja on Uudeltamaalta eduskuntaan noussut Jussi Saramo, mutta hän ei halua jatkaa tehtävässä, koska on myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

– Maantieteellistäkin tasapainoa täytyy ajatella. Ajattelen, että olisi hyvä, että yksi varapuheenjohtaja olisi Helsinki-Uusimaa-akselilta. Rohkenen heittää tähän yhden nimenkin. Toivon, että Pia Lohikoski harkitsisi, Sarkkinen sanoo.

Uudeltamaalta Saramon tavoin eduskuntaan noussut Lohikoski on jo ehtinyt kieltäytyä ehdokkuudesta, mutta Sarkkinen toivoo tämän vielä pohtivan kantaansa uudelleen. Lohikoski on aiemmin toiminut puoluevaltuuston puheenjohtajana.

ILMOITUS

Helsingistä vasemmistoliiton kansanedustajia ovat Veronika Honkasalo, Mai Kivelä ja Suldaan Said Ahmed. Kolmikosta Honkasalo on aiemmin ollut puolueen kolmantena varapuheenjohtaja ennen nousuaan kansanedustajaksi.

Sarkkinen perustelee ehdotusta sillä, että muut ehdokkaat puolueen johtoon tulevat muualta kuin Sarkkisen mainitsemasta ruuhka-Suomesta. Nykyisistä varapuheenjohtajista Jouni Jussiniemi Pohjois-Pohjanmaalta ja Minna Minkkinen Tampereelta ovat ilmoittaneet halustaan jatkaa tehtävissä. Lisäksi kisaan ovat ilmoittautuneet Joona Mielonen Kotkasta ja Vesa Puuronen Lapista. Jatkokautta hakeva puheenjohtaja Li Andersson on puolestaan Turusta.

Varapuheenjohtajistoon ehdolla ovat myös helsinkiläinen Mike Pohjola ja Alia Dannenberg, jota Savo-Karjalan piiri on esittänyt tehtävään.

Tärkeät vaalipiirit

Vasemmistoliitto valitsee uuden johdon muutaman viikon päästä Porin puoluekokouksessa. Alle vuoden päässä odottavat jo tulevat eduskuntavaalit.

– Helsinki ja Uusimaa ovat todella tärkeitä vaalipiirejä. Uudellamaalla meillä voisi olla voitettavaa. Puolueen kasvogalleriaa pitäisi pystyä laajentamaan, Sarkkinen sanoo.

Viime eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto sai Helsingistä kolme kansanedustajaa ja Uudeltamaalta kaksi. Molemmissa vaalipiireissä jaossa olevien kansanedustajapaikkojen määrä on tämän hetkisen tiedon mukaan nousemassa yhdellä.

Sarkkinen ei asiaa painota, mutta tekee selväksi, että kyse on hänen henkilökohtaisesta ajattelustaan. Hän sanoo, että on saanut pyyntöjä asettua jälleen ehdolle ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Sarkkinen toimi vasemmistoliiton varapuheenjohtajana yhden kauden 2016–2019.

– Koen, että meidän pitäisi saada kärkeä levennettyä ja valtaa jaettua. En tiedä, mitä järkeä olisi, että puheenjohtajana ja ensimmäisenä varapuheenjohtajana olisi kaksi ministeriä.

– Toivon, että muut kansanedustajat nyt harkitsevat ehdokkuutta.

Juttua täydennetty 23.5.2022 klo 10.29. Lisätty tieto, että Mike Pohjola ja Alia Dannenberg ovat myös ehdolla varapuheenjohtajiksi.