Lehtikuva/Markku Ulander

Vihreät tekivät esityksen sunnuntailisien poistosta puoluekokouksessaan lauantaina. Palaute vasemmistosta oli tiukkaa.

Vihreiden puoluekokouksessa tehty aloite sunnuntailisien poistosta sai lauantaina myrskyisän vastaanoton. Sitä kritisoivat ay-liike kuin myös sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliittolaiset.

Esityksessä ajatuksena on poistaa lain takaama sunnuntailisä, mutta samalla vaaditaan, ettei työntekijöiden kokonaisansio laskisi. Tätä kohtaa pidettiin kritiikissä epärealistisena.

Kovin sanoin esitystä rusikoi myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson.

”Ajattelu kumpuaa vahvasti sunnuntaisin palveluita kuluttavan eli vapaalla olevan henkilön näkökulmasta”

– Ehdotuksen mukaan vaikutus pitäisi korvata nostamalla peruspalkkoja vastaavasti. Tämä ehdotus on toteuttamiskelvoton ja epäoikeudenmukainen, Andersson kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Andersson nostaa esiin, että vihreiden ehdotusta on perusteltu siten, että sunnuntailisän poistaminen mahdollistaisi useampien ravintoloiden ja kahviloiden aukiolemisen sunnuntaisin. Andersson huomauttaa, että sunnuntailisien poisto vaikuttaisi myös esimerkiksi palkoistaan parhaillaan kamppailevien sote-alan työntekijöiden palkkoihin.

ILMOITUS

– Ajattelu kumpuaa vahvasti sunnuntaisin palveluita kuluttavan eli vapaalla olevan henkilön näkökulmasta, ei niiden, jotka sunnuntaisin joutuvat töitä tekemään.

Sunnuntai- ja kolmivuorotyötä tehdään lisäksi monilla muilla aloilla, Andersson toteaa.

– Sunnuntailisät ovat merkittävä taloudellinen lisä monille työntekijöille näillä aloilla, mutta ennen kaikkea se on korvaus siitä, että joutuu olemaan töissä aikana, jolloin moni muu ei ole. Me emme pääosin elä 24/7 yhteiskunnassa, vaan esimerkiksi koulut ja suurin osa päiväkodeista ovat toiminnassa arkisin.

Täysin väärä suunta

Andersson ei myöskään säästele kritiikkiään ajatukselle, että sunnuntailisät voitaisiin poistaa ilman kokonaisansion tippumista. Hänen mukaansa se osoittaa hyvin heikkoa työmarkkinaosaamista.

– Sunnuntaityöt eivät jakaudu tasaisesti millään alalla, eli jos lisiä korvataan peruspalkkoja nostamalla kaikille on selvää, että sunnuntaityötä tekevät häviävät.

– Nykyinen tilanne, jossa sosiaali- ja terveydenhuoltoa vaivaa huutava työvoimapula, elinkustannusten hinta ja inflaatio nousevat ja monilla matalapalkkaisilla on suuri huoli omasta pärjäämisestään, on varsin käsittämätön ajankohta ehdottaa palkanalennuksia. Suunta nyt pitää olla juuri päinvastainen, palkankorotuksia tarvitaan ihmisten toimeentulon ja työvoiman riittävyyden turvaamiseksi, Andersson päättää kirjoituksensa.

Puoluehallituksen hyväksymä alustava esitys kaatui sunnuntaina puoluekokouksessa. Vihreiden poliittiseen ohjelmaan ei siis tullut mukaan ehdotusta sunnuntailisien uudistamisesta.

Juttua täydennetty 23.5.2022 klo 12.28. Täydennetty tiedolla, että alustava esitys kaatui puoluekokouksessa.