Lehtikuva/Roni Rekomaa

Turvallisuustilanteen muutos vaikuttaa kaikkeen politiikassa.

Mikä asia on viime aikoina työllistänyt sinua eniten, kansanedustaja Mai Kivelä?

– Turvallisuustilanteen muutos, Venäjän aloittama sota ja sen vaikutukset ovat vallitseva aihe sekä eduskunnassa että niissä kansainvälisissä yhteyksissä, joissa toimin, kuten Euroopan neuvostossa

– Se on tarkoittanut konkreettisesti esimerkiksi maanpuolustukseen liittyvien asioiden käsittelemistä Pääesikunnassa ja haastattelun antamista Etelä-Korean televisioon, jotka eivät ole aivan jokapäiväisiä tapahtumia.

Huomaamatta on jäänyt se, että Suomi tekee asekauppaa Israelin kanssa.

Minkä asian nostaisit eduskunnan tärkeimmäksi tältä viikolta?

– Kyllä se on päätös siitä, että Suomi on halukas liittymään Natoon, ja se, että eduskunta äänesti siitä selvin lukemin. Päätös tulee vaikuttamaan tulevaisuuteemme vuosikymmeniä.

ILMOITUS

Mikä on ollut vasemmistoliitolle viikon tärkein asia?

– Turvallisuus- ja ulkopolitiikan ohessa olisin halunnut sanoa, että uuden ilmastolain hyväksyminen. Siitä piti olla äänestys perjantaina, mutta torstaina tuli tieto, että äänestys siirtyy. Niinpä nostan esiin korotukset sosiaalietuuksiin. Se oli vasemmistoliiton vaatimus kevään kehysriihineuvotteluissa ja nyt siitä on tullut hallituksen esitys eduskuntaan,

– Vaadimme sitä, koska kuluttajahintojen nousua pitää kompensoida pienituloisille. Korotus osuu laajasti erilaisiin tukiin: muiden muassa. takuueläkkeeseen, kansaneläkkeeseen, työttömyysetuuksiin, sairauspäivärahaan, toimeentulotuen perusosaan, opintorahaan, vanhempainpäivärahaan ja kotihoidon tukeen.

– Toki vasemmistoliitto on sitä meiltä, että sosiaaliturvan taso Suomessa pitäisi olla ylipäätään korkeampi, mutta nyt saimme neuvoteltua tämän korotuksen, joka on todella tarpeellinen nyt, kun elinkustannukset ovat nousset ja niiden ennustetaan nousevan edelleen. Emme halua, että pienituloiset joutuvat kärsimään siitä, että Putinin aloittama sota nostaa hintoja entisestään.

– Korotus kertoo lisäksi siitä, että sillä on väliä, ketkä ovat hallituksessa. Viime hallituskaudella vain leikattiin.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

– Tiedotusvälineiden kiinnostus on ollut valtavaa eduskunnassa. Täällä on ollut noin 30 ulkomaista mediaa paikalla normaalisti paikalla olevien lisäksi. Olen antanut haastatteluja NIIN lehti-, radio- kuin tv-haastatteluja kansainväliselle medialle. Olemme olleet tiukasti median katseen alla.

– Se on kuitenkin jäänyt huomiotta, että eduskunnassa julkaistiin selvitys Suomen ja Israelin asekaupoista. Mielestäni ei ole hyväksyttävää, että Suomi tekee asekauppaa Israelin kanssa, koska se on miehittäjävaltio, joka harjoittaa apartheid-politiikkaa eikä Suomen pidä tukea Israelin miehitystä. Tilanteen räikeys korostuu, kun samaan aikaan puolustamme ukrainalaisten oikeutta taistella miehittäjää vastaan.

Mikä on tämän viikon levysi/kirjasi?

– Olen kokenut tarvetta lukea Venäjän yhteiskunnan kehityksestä, jotta ymmärtäisi nykytilannetta, ja on ollut vaikea keskittyä lukemaan fiktiota.

– Lainasin kirjastosta Anna Politkovskajan Demokratian raunioilla -kirjan, jolla on jo ikää, kirjailijahan murhattiin 2006. Mutta on mielenkiintoista huomata, että kuluneista vuosista huolimatta kirja tuntuu ajankohtaiselta. Äänikirjana olen kuunnellut Catherine Beltonin teosta Putinin sisäpiirissä. Sekin kertoo Putinin valtaannoususta ja vallan keskittämisestä Venäjällä.

Kansan Uutiset julkaisee sarjaa, jossa vasemmistoliiton kansanedustajat vuorotellen kertovat politiikan viikosta.