Lehtikuva/Emmi Korhonen

Palkka-armeija olisi helpompi komentaa ulkomailla tapahtuviin sotilaallisiin rientoihin kuin kansanarmeija, kansanedustaja vertasi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi teki esityksen Nato-hakemuksen hylkäämisestä eduskunnan palautekeskustelussa tiistaina.

– Suomi ei hae sotilasliitto Naton jäsenyyttä vaan pysyy myös jatkossa sotilaallisesti liittoutumattomana. Vain sotilasliittojen ulkopuolella Suomella on mahdollisuus pysyä suursodan syttyessä sotatoimien ulkopuolella, kuului Mustajärven esitys, josta äänestetään myöhemmin tänään.

Esitystä kannatti vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho.

Aiemmin sanomansa lisäksi Mustajärvi perusteli asiaa huolella yleisen asevelvollisuuden säilymisestä ja asemasta.

– Olen yleisen asevelvollisuuden vankkumaton kannattaja. Se on Suomen uskottavan puolustuksen ehdoton perusta.

ILMOITUS

Mustajärven mukaan Nato-maissa yleinen asevelvollisuus on poikkeus. Sellainen on vain Turkissa ja Kreikassa, koska ne – kaksi Nato-maata – ovat olleet aseellisessa selkkauksessa keskenään.

– Nuoremmissa ikäpolvissa voi jo nähdä, ettei asevelvollisuudella ole sellaista asemaa, joka sillä aiemmin on ollut. Jos sellainen ajattelu yleistyy, että Nato-jäsenyyden myötä maanpuolustus ei olekaan meidän vaan noiden asia, johtaa se yleisen asevelvollisuuden rapautumiseen.

– Sen tien päässä on lopulta palkka-armeija. Sitä on paljon helpompi komentaa ulkomailla tapahtuviin sotilaallisiin rientoihin kuin kansanarmeijaa.