Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kielteinen kanta liittoutumiseen vahvistui satojen tuntien asiantuntijakuulemisissa.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi sanoi eduskunnan Nato-keskustelussa perehtyneensä asiaan kolmessa valiokunnassa ja kahdessa työryhmässä enemmän kuin yksikään toinen kansanedustaja.

– Olen pelkästään tämän kauden aikana istunut satoja tunteja eduskunnan turvatiloissa asiantuntijoita kuunnellen. Nato-kielteinen kantani on vain vahvistunut.

Mustajärven mukaan sotilaallinen liittoutumattomuus palveli Suomea hyvin kylmän sodan ajan, ja nyt pitäisi katsoa ainakin yhtä kauas eteenpäin.

– Poliittinen johto ei näytä huomioivan sitä, että Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne ei tällä Nato-linjauksella parane, vaan se heikkenee. Suomen sotilaallinen asema voi Nato-jäsenyyden myötä vahvistua, mutta Suomen turvallisuustilanne kokonaisuudessaan tulee heikentymään.

– Samalla Suomen ja Venäjän pitkästä yhteisestä rajasta on tulossa Venäjän ja Yhdysvaltain johtaman sotilasliiton raja, vastakkainasettelun raja.

ILMOITUS

Mustajärvi liitti Suomen Nato-jäsenyyden tilanteeseen, jossa vastakkainasettelu on kärjistymässä arktisella alueella. Se ei hänen mukaansa missään tapauksessa lisää turvallisuutta.

– Poliittinen johto ei näytä huomioivan, että kahden aiemmin sotilaallisesti liittoutumattoman Pohjoismaan Nato-jäsenyys vaikuttaa kielteisesti koko pohjoisen alueen ja myös arktisen alueen herkkään tasapainoon. Tiedossa on, että Yhdysvallat haluaa saada omille intresseilleen arktisella alueella Suomen ja Ruotsin tuen Venäjää vastaan ja näyttää tässä nyt onnistuvan.

Ydinaseettomuus päättyy

Mustajärvi huomautti myös, ettei hallitusohjelmaan kirjattu ydinaseiden kieltosopimus ole edennyt, koska hallitus ei ole halunnut luoda esteitä Nato-jäsenyydelle. Yksikään Naton jäsenmaa ei ole allekirjoittanut sopimusta eikä Nato tue sitä.

– Muistutan vasemmistoa ja vihreitä siitä, että Suomi on nyt ydinaseeton. Nato-jäsenyyden myötä ydinaseettomuus päättyy, se korvataan niin sanotulla ydinasesateenvarjolla.

Mustajärvestä ei ole sattumaa, että hävittäjähankinnassa Suomi päätyi ratkaisuun, joka ainoana kykenee kuljettamaan ydinaseita.

– Siihen meidän hävittäjälentäjiämme tullaan varmuudella kouluttamaan.

Mustajärvi arvosteli Suomen hakevan Nato-jäsenyyttä ilman mitään ehtoja toisin kuin Ruotsin sosiaalidemokraatit.