Lehtikuva/Emmi Korhonen

SuPerin paheksuu: Ministeriössä tehdään lakia, joka heikentää hoitoalan veto- ja pitovoimaa.

Hoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola syyttää hallitusta hoitajapulan syventämisstä.

– Lainsäädännöllä ollaan syventämässä hoitajapulaa entisestään, Paavola kertoo.

Hän viittaa hallituksen esitykseen, jonka peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) esitteli torstaina. Esitys käsittelee perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamista. Lisäksi esityksessä kiristettäisiin hoidon tarpeen arviointia tekevän henkilökunnan kriteerejä. Tätä Super-liitto ilmoittaa, että se ei hyväksy tätä.

”Parhaillaan mietimme kuumeisesti ratkaisuja sote-alan työvoimapulaan”.

”Tarpeetonta rajaamista”

Liitto tulkitsee, että esityksen mukaan arvioinnin hoidon ja tutkimuksen tarpeesta sekä kiireellisyydestä saisi jatkossa tehdä laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi sairaanhoitaja, kun nykylainsäädännön mukaan sen saa tehdä myös lähihoitaja ja perushoitaja.

– Tarpeettomia osaamisen käytön rajaamisia ei tule tehdä lainsäädäntömuutoksilla, joilla heikennetään hoitoalan pito- ja vetovoimaa ja vaikeutetaan ammattitaitoisen henkilöstön saatavuutta, Paavola sanoo.

ILMOITUS

Heti haasteen edessä

Paavola painottaa sitä, että uudet sote-keskukset ovat heti haasteen edessä, mikäli lähihoitajien tehtävänkuvia rajataan.

– Parhaillaan mietimme kuumeisesti ratkaisuja sote-alan työvoimapulaan ministeriötason työryhmissä. Samaan aikaan ministeriössä tehdään lakia, joka syventää hoitajapulaa, Paavola kummastelee.

Super-liitto arvioi, että hoitohenkilöstön tulevaisuus näyttä selvitysten valossa haasteellisilta. Se korostaa sitä, että työvoiman saatavuutta turvaaviin toimenpiteisiin ja alan veto- ja pitovoimaan on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota.