Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

Se mikä jatkosodan loppuessa syksyllä 1944 alkoi, loppui virallisestikin 12.5.2022.

Historiaa tehdään nyt ja siitä luetaan tulevien vuosikymmenten koulukirjoissa muun muassa seuraavat päivämäärät: 11.5.2022 Suomen ja Britannian yhteistyöjulistus, joka sisältää myös sotilaallisen tuen hyökkäyksen kohteeksi joutuneeseen maahan. 12.5. kello 10.00 valtiojohto kertoi sen, mikä muutenkin on tiedetty jo pitkään. Suomi hakee Naton jäsenyyttä. Sunnuntaina 15.5. TP-UTVAlta tulee virallinen esitys Nato-jäsenyyden hakemisesta ja ehkä jo 16.5. eduskunta päättää asiasta suurella enemmistöllä, noin äänin 190–9.

Se mikä jatkosodan loppuessa syksyllä 1944 alkoi, loppui virallisestikin symbolisesti oivallisesti suomalaisuusmies J.V.Snellmanin päivänä 12.5. 2022. Tämän ajan Suomen turvallisuuspolitiikka nojasi yhteen oppiin ylitse muiden: älä ärsytä Neuvostoliittoa / Venäjää, vaan mukaudu sen oikkuihin – vaikka hammasta purren.

Venäjän miellyttäminen loppui jo aamulla 24.2. presidentti Sauli Niinistön naamiot on riisuttu -puheeseen. Pääministeri Sanna Marin on sanonut Venäjän presidentin näyttäneen ”pahuuden kasvot”.

Yhden aikakauden loppu ja uuden alku johtuu vain yhdestä miehestä, Vladimir Putinista. Suomessa vaalittiin erityissuhdetta Venäjään vielä vuoden alussa. Suomalaisilla ei ollut ennen sodan aloitusta helmikuussa minkäänlaista varteenotettavaa halua liittyä sotilasliitto Natoon. Nyt on. Helsingin Sanomien uusimmassa mielipidemittauksessa Naton kannattajia on ennätysmäärä 73 prosenttia ja vastustajia enää 12 prosenttia.

– Minun vastaukseni on, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin, Niinistö sanoi toisessa historiaan jäävässä lauseessaan keskiviikkona, kun häneltä kysyttiin Venäjän mahdollisesta reaktiosta.

ILMOITUS

Putinilta kauhistuttava perintö omalle kansalleen

Kaikki mitä Putin on yli 20-vuotisen valtakautensa aikana yrittänyt, on epäonnistunut. Niin myös tavoite estää Natoa ottamasta uusia jäsenmaita. Sodalla Putin yritti estää Ukrainan lähentymisen länteen ja liittymisen myöhemmin Natoon. Nyt uusia Nato-maita tulee kaksi, Suomi ja Ruotsi.

Sodallaan Putin myös varmisti Ukrainan länsisuuntauksen ja todennäköisesti myös Naton jäsenyyden joskus tulevaisuudessa.

Venäjällä on Euroopassa vai yksi ystävä, hylkiövaltio Valko-Venäjä. Se on Venäjänkin kohtalo ehkä vuosikymmeniksi. Vaikka Putin poistuisi näyttämöltä, ei Venäjää voida hyväksyä tasaveroiseksi kumppaniksi muiden valtioiden joukkoon jos myös putinismi ei poistu.

Ukrainan tuhoamisen lisäksi Putin jättää kauhistuttavan perinnön omalle kansalleen. Fasismin venäläinen muoto rusismi, kuten Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on sitä nimittänyt, johtaa maan eristymiseen ja näivettymiseen. Siitä voi hyvässä tapauksessa seurata joko täydellinen irtiotto menneestä ja demokratian tie tai sitten uuden johtajan revanssihenki ja hyvitysten hakeminen ”menneistä vääryyksistä”.

Suomi on joka tapauksessa valintansa tehnyt. Se nojaa tulevaisuudessa oman vahvan armeijansa lisäksi yhteiseen puolustukseen, joka on melkein koko Euroopan valinta.

Suomen ulkopoliittista linjaa vahtineen nimimerkki Juri Komissarovin eli Juri Derjabinin vuonna 1974 ilmestyneen kirjan nimi oli Suomi löytää linjansa. Tänään voi sanoa, että niin löytää, ja löysi jo, kun Putin tuuppasi Suomen irti erityissuhteesta Venäjään.