Lehtikuva/Markku Ulander

Odotettu ilmoitus julkaistiin aamukymmeneltä.

Presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin mukaan ”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi”. Niinistö ja Marin julkaisivat yhteisen lausunnon torstaina kello 10.

Heidän mukaansa ”Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa”.

Presidentin ja pääministerin mukaan kevään ajan on käyty tärkeää keskustelua Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Aikaa on tarvittu kotimaiselle kannanmuodostukselle sekä eduskunnassa että koko yhteiskunnassa. Aikaa on tarvittu tiiviille kansainväliselle yhteydenpidolle niin Naton ja sen jäsenmaiden kuin myös Ruotsin kanssa.

”Olemme halunneet antaa keskustelulle sen vaatiman tilan.”

”Nyt kun päätöksenteon hetki on lähellä, toteamme omat yhtenevät kantamme myös eduskuntaryhmien ja -puolueiden tiedoksi. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa. Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi.”