Emilia Kukkala

Sijoitusta laskee erityisesti edelleen kesken oleva translain uudistus ja intersukupuolisten kehollisen koskemattomuuden riittämätön suojelu.

Suomi sijoittui uudessa sateenkaarioikeuksien eurooppalaisessa vertailussa vasta sijalle 12. Edellisessä vertailussa Suomi oli jaetulla kuudennella sijalla. Suomessa toteutuu vain 60 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien takaamiseksi.

Suomen sijoitus laski merkittävästi, koska maamme ihmisoikeustilanne ei ole parantunut ja muut maat ovat parantaneet lainsäädäntöjään.

ILGA-Europen raportissa vertaillaan, miten eri Euroopan valtioiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Kärjessä on seitsemättä vuotta peräkkäin Malta.

Eniten sijoitustaan nosti Tanska vahvistettuaan sateenkaari-ihmisten syrjintäsuojaa ja lisättyään seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin viharikosten tunnusmerkkeihin.

Saksan sijoitusta paransi intersukupuolisten lasten tarpeettoman sukuelinkirurgian kielto ja Ranskan niin kutsuttujen eheyttämistoimien kielto.

ILMOITUS

EU-maista hännillä ovat Puola, Romania ja Bulgaria sekä Unkari.

Suomen sijoitusta laskee erityisesti edelleen kesken oleva translain uudistus ja intersukupuolisten kehollisen koskemattomuuden riittämätön suojelu.

– Toiveet nykyisen hallituksen toimista sateenkaari-ihmisten oikeuksien edistämiseksi ovat olleet korkealla. Onkin surullista todeta, että Suomi on nyt tippunut Pohjoismaista viimeiseksi Euroopan sateenkaarikartalla, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Setan mielestä tarvitaan kattava toimintaohjelma

Setan mukaan Suomen sijoitusta pitää paikoillaan ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki, jota ei ole vielä uudistettu. Hallituksen lopullinen esitys annetaan eduskuntaan pian, mutta pelkona on, ettei uudistus riitä nostamaan pistesijoja.

– Sukupuolen juridiseen vahvistamiseen esitettävä hakemusmenettely ja harkinta-aika eivät vastaa täyttä itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Alaikäisten jättäminen uudistuksen ulkopuolelle kertoo piittaamattomuudesta lapsen oikeuksia kohtaan. Sukupuolen juridinen vahvistaminen on lapsen edun mukaista, Tarjamo sanoo.

Suomen sijoitusta laskee lisäksi intersukupuolisten oikeuksien loukkaaminen, puutteet sateenkaari-ihmisten suojelemisessa heihin kohdistuvilta eheyttämistoimilta ja sateenkaariperheiden eriarvoinen asema.

Setan mielestä Suomeen tarvitaan kattava sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, jotta sateenkaari-ihmisten oikeuksia voitaisiin edistää kokonaisvaltaisesti ja tavoitteellisesti. Sateenkaari-ihmisten arjessa on yhä liikaa syrjintää, häirintää ja väkivaltaa. Valtaosa joutuu piilottelemaan itseään kouluissa ja työelämässä, koska ei luoteta siihen, että syrjintään puututtaisiin.

On myös lukuisia esteitä vaikkapa sateenkaarimiehille perustaa perhe tai trans- ja muunsukupuolisille saada tarvitsemiaan hoitoja.

– Myös toimet viharikoksiin puuttumiseksi ja sateenkaarevien turvapaikanhakijoiden oikeuksin parantamiseksi ovat puutteellisia. Toimintaohjelman avulla voitaisiin parantaa sateenkaari-ihmisten oikeuksia kertaheitolla, Tarjamo esittää.