Jesse Ojala

Joona Mielonen on Kotkan kaupunginvaltuuston ja Kymenlaakson aluevaltuuston jäsen. Mielonen oli ehdolla varapuheenjohtajaksi myös vuoden 2019 puoluekokouksessa, muttei tullut valituksi.

Kotkalainen 36-vuotias elokuvatyöntekijä ja kuntapoliitikko Joona Mielonen pyrkii vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa. Mielonen on tällä hetkellä Kotkan kaupunginvaltuuston ja Kymenlaakson aluevaltuuston jäsen. Hän oli mukana myös Vesi on meidän -kansalaisaloitteessa, joka hyväksyttiin eduskunnassa yksimielisesti viime vuoden syyskuussa.

– Ihmisiltä eri puolilta Suomea tuli yhteydenottoja joissa kysyttiin ehdolle, joten päätin lähteä, Mielonen sanoo.

Mielonen oli ehdolla varapuheenjohtajaksi myös vuoden 2019 puoluekokouksessa, muttei tullut tuolloin valituksi.

– Sen kokouksen jälkeen jäi sellainen olo, että tämä ei jää tähän. Nyt lähdetään uudelleen kokeilemaan, Mielonen tuumii.

Joona Mielonen on ehdolla ensisijaisesti 2. tai 3. varapuheenjohtajan tehtävään, mutta on tarvittaessa käytettävissä toimimaan myös puolueen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

ILMOITUS

– Uskon kuitenkin, että ensimmäisen varapuheenjohtajan hommaan löytyy kyllä pätevä tekijä.

Yhtenäisyyttä turvallisuuspolitiikkaan

Joona Mielonen kokee, että hänellä on annettavaa vasemmistoliitolle erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Hän on toiminut puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän jäsenenä koko 2010-luvun ajan, ja istuu nyt työryhmän puheenjohtajana.

Mielonen kertoo panneensa merkille, että kysymys Suomen Nato-jäsenyydestä on jakanut vasemmistoliittoa, ja hän haluaa olla varapuheenjohtajana yhdistämässä puoluetta uudelleen uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

– Puoluekokouksen aikaan päätös Suomen Nato-jäsenyydestä on jo tehty, joten kyllä vai ei -väittelystä pitää päästä eteenpäin. Silloin pitää linjata siitä, millaista on vasemmistolainen politiikka Nato-Suomessa.

Joona Mielonen näkee puolueen varapuheenjohtajan tehtävän ensisijaisesti puheenjohtajan sijaisena. Hän kuitenkin myös muistuttaa, että varapuheenjohtajilla on tärkeä rooli puoluejohdon ja kenttäväen keskinäisessä yhteydenpidossa.

– Nykyiset varapuheenjohtajat ovat hoitaneet kentällä kiertämistä ja kampanjointia hyvin, ja mielestäni tätä työnjakoa olisi hyvä miettiä uusiksi aina puoluekokouskausi kerrallaan.

Mielonen näkee myös politiikan sisällöissä mahdollisuuden työnjakoon ja asiantuntemuksen hyödyntämiseen. Hän mainitsee vahvuusalueikseen erityisesti kulttuurialan sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan.

Joona Mielosen tähtäimessä ovat myös vuoden 2023 eduskuntavaalit, joissa hän aikoo olla ehdolla.

– Ne ovat neljännet eduskuntavaalit, joissa olen ehdolla. Vuonna 2015 paikka eduskunnassa jäi 4000 äänen päähän, ja 2019 se jäi tuhannen äänen päähän. Suunta on vahvasti ylöspäin, Mielonen veistelee.

Vasemmistoliitolla on yhteensä kolme varapuheenjohtajaa. Muita ehdokkaita varapuheenjohtajiksi ovat puolueen nykyiset varapuheenjohtajat eli Minna Minkkinen Tampereelta sekä Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä.

Vasemmistoliiton puoluekokous järjestetään 10.-12. kesäkuuta 2022 Porissa.