Lehtikuva/Emmi Korhonen

Tehy ja SuPer hylkäsivät kunta-alan sovintoesityksen, muut hyväksyivät sen. Palkkakiistan ratkaisun jatko on nyt auki.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen ilmoitti keskiviikkona puoliltapäivin pettyneenä sovintoesityksensä kohtalon. Samalla hän totesi jatkon osalta, että kaikki on nyt auki. Ministeri Tuula Haataisen ratkaisee, jatkaako sovittelulautakunta.

Hyväksyneillä halua sopia tarjotun pohjalta

Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT hyväksyi sovintoehdotuksen toimitusjohtaja Markku Jalosen mukaan yhteiskuntarauhan nimissä, vaikka se kustannustasoltaan oliki vaikea hyväksyä. Hän oli erittäin pettynyt hoitajajärjestöjen hylkäyspäätökseen.

– On vaikea ymmärtää hoitajien hylkäyspäätöstä, 5 prosenttia yli yleisen linja oli tulossa ja on muistettava että palkkaharmonisointi tuo vielä lähes miljardi euroa lisää näiden päälle.

KT harkitsee, voidaanko sopimus tehdä esityksen hyväksyneiden JUKOn sekä JAU:n (JHL:n ja Jytyn neuvottelujärjestö) kanssa. JHL tosin ilmoittaa hyväksyvänsä esityksen sillä ehdolla, että kaikki muutkin osapuolet sen hyväksyvät.

ILMOITUS

– Kunnilla ei ole varaa isompiin, tämäkin on aivan rajoilla, mutta tähän meillä myönteinen kanta muun muassa 3 vuoden työrauhan vuoksi.

Yksi esityksen hyväksyneistä osapuolista oli JUKO, jonka puheenjohtaja Olli Luukkainen harmitteli ettei kaikki osapuolet hyväksyneet esitystä. Hän ei sulkenut pois mahdollisuutta sopimuksen tekemiseen niiden kanssa, jotka nyt sen hyväksyivät.

”Luokattoman huono esitys”

Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen mukaan lautakunnan sovintoesitys oli luokattoman huono.

– Sovittelija ei ymmärrä, miten suuresta hoitajapulasta kärsitään, hän totesi tiedotustilaisuudessa valtakunnansovittelijan toimistolla.

Hän ihmetteli, miten niin ei olisi varaa maksaa, mitä he pyytävät.

– Onko varaa olla maksamatta. Hoitajilla ei ole kiire.

Rytkönen kertoi, että hoitajaliitot alkavat nyt valmistella joukkoirtisanomista. Aikaisintaan siihen mennään hänen mukaansa sitten kun muut kuntapuolen tessit on sovittu ja viimeistään kun hyvinvointialueet käynnistyvät ensi vuoden alussa.

Hoitajat vaativat pelastusohjelmassaan 3,6 prosentin kuoppakorotuksia viiden vuoden ajan yleisen palkkalinjan päälle.

Sovittelulautakunta esitti 3-vuotista työehtosopimusta ja 5-vuotista palkkaohjelmaa. Palkat nousisivat viiden vuoden aikana yhteensä noin 5,1 prosenttia yli yleisen linjan. Tänä vuonna kunta-alan palkkoja olisi nostettu yleisen linjan mukaisesti 2 prosentilla ja myöhemmin vielä uudelleen puolen prosentin järjestelyerällä. Matalimmissa palkoissa ensimmäinen korotus olisi vähintään 46 euroa.

Totaalinen hoitajapula edessä

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan kukaan ei nyt näytä ymmärtävän, miten suuri hoitajapula on. Hän heittää kysymyksen maan hallitukselle.

– Milloin Suomen valtio herää totaaliseen hoitajapulaa?

Hän korostaa, että hoitajapula ratkeaa rahalla ja vakuuttaa, että SuPer on Tehyn kanssa samalla aikataululla valmistautumassa joukkoirtisanomisiin.

Sitä, moniko olisi lähdössä joukkoirtisanomiseen, ei Tehyn Rytkönen kerro vielä.

– Odotellaan että muut kunta-alalla saavat sopimuksen. Kyse on siitä, milloin työnantaja haluaa ostaa hoitajilta työrauhaa.

Esitys tuomittiin teknologiateollisuudessa

Yksityisellä puolella ei kunta-alan sovintoesitykselle ole taputettu. Teollisuuden työnantajat ja työntekijät tuomitsivat sen tiistaina jyrkästi.

Teknologiateollisuuden mielestä sovintoehdotus tuhoaisi Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvointivaltion rahoituksen. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuvasi sovintoesitystä ”mielenkiintoiseksi esitykseksi.” Suoremmin asian sanoi Twitter-viestissään Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen. Hänestä sovintoesitys on täysin vastuuton ja järkyttävä.

– Ei ratkaisuja voida ulkoistaa muutamalle liitolle jotka neuvottelee tulokset globaalissa ympäristössä. Historiasta ei ole opittu mitään, hän toteaa.