Lehtikuva/Roni Rekomaa

– Tasapainoinen, reilu, kestävä, vakauttava, kuvaili sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen sovintoesitystä, jonka sopimuskausi on kolme vuotta ja palkkarakenneohjelma on viisivuotinen.

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen johtama sovittelulautakunta antoi tänään puolilta päivin sovintoehdotuksen kunta-alan työriidassa.

Vuosia 2023-2027 koskevan palkkarakenneohjelman keskimääräistä palkkatasoa korottava vaikutus on arvioitu viiden vuoden aikana 5,1 prosentiksi.

Ensimmäisen vuoden palkankorotus olisi yleisen linjan mukainen 2 prosenttia. Pienipalkkaisimmille on luvassa muita suurempi korotus, sillä kaikille alle 2 300 euroa kuukaudessa ansaitseville tulisi vähintään 46 euron korotus kuukausiansioihin. Lisäksi tulisi 0,5 prosentin järjestelyerä vielä tänä vuonna.

”Hyvin kilpailukykyinen”

Pylkkäsen mukaan palkka on heti ensimmäisenä vuonna hyvin kilpailukykyinen.

Kunta-alan mediaanipalkka on ollut viime vuonna noin 3 040 euroa. Mediaanipalkkaisen työntekijän palkassa yleiskorotuksen ja järjestelyerän keskimääräinen yhteisvaikutus nousisi sovittelulautakunnan tiedotteen mukaan noin 76 euroon kuukaudessa.

ILMOITUS

Vuosinen 2023 ja 2024 palkankorotus olisi yleisen linjan mukainen, joka perustuisi yleiseen linjaan joka määrittyisi kolmen alan – teknologiateollisuus, kemia ja AKT – palkankorotusten keskiarvon mukaan. Vähintään korotus olisi kuitenkin 1,9 prosenttia.

Palkkauksen uudistamiseen tähtäävä palkkarakenneohjelma, jolla pyrittäisiin vaikuttamaan myös työntekijävajeeseen, korottaisi ensimmäisen vuonna 2023 palkkoja 1,2 prosenttia, seuraavana prosentin verran. Vuosina 2025 ja 2026 korotus olisi 0,8 prosenttia ja ohjelman viimeisenä vuonna 1,2 prosenttia.

Palkkaharmonia toteutuu erillisenä ja joka tapauksessa

Tavallisesta poiketen kunta-alan sovintoesitys julkistettiin kokonaisuudessaan. Syyksi Pylkkänen sanoi asian yhteiskunnallisen merkittävyyden sekä sen, että kaikki kansalaiset ovat verojen maksajina mukana asiassa.

– Vastaukset tulemme saamaan huomenna klo 12. Sitä ennen emme voi sanoa ehdotuksesta muuta kuin että mielestämme se on erittäin reilu ja vakauttava tähän talouden tilanteeseen ja kunta-alalle, Pylkkänen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Palkkaharmonisaatio ei ole Pylkkäsen mukaan vaikuttanut mitenkään sovintoesityksessä.

– Palkkaharmonisaatio tapahtuu joka tapauksessa, olipa palkkaohjelmaa tai ei. Sen vuoksi se ei ole vailuttanut esitykseen mitenkään, hän sanoo.

Kunta-alalla on 425 000 työntekijää, mikä on 15 prosenttia koko työvoimasta.

Kello 14.28 täydennetty palkkaohjelman sisältöä.