Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

Volodymyr Zelenskyi ennusti, että Ukrainalla on pian kaksi voiton päivää, eräillä toisilla ei yhtään.

Vladimir Putin piti maanantaina voiton päivän paraatin alkajaisiksi vaisuhkon puheen, jossa ei ollut uusia avauksia vaan vanhan kertauksena hän esitti syytöksiä Eurooppaa ja Natoa kohtaan. Putin ei julistanut sotaa Ukrainalle, kuten viime päivinä on spekuloitu, eikä myöskään kertonut mitään uutta ”erikoisoperaation” tavoitteista.

Hän vertasi Venäjän käyvän samaa sotaa Ukrainassa kuin toisessa maailmansodassa: kyse on isänmaan turvallisuudesta. Hänen mukaansa länsi uhkasi avoimesti hyökkäyksellä Donbasiin ja Krimille, ja Ukraina havitteli ydinaseita, mikä merkitsi hyväksymätöntä uhkaa Venäjälle.

Viime vuosien jännitteiden synnystä Putin syytti lyhyessä puheessaan Natoa ja Eurooppaa. Hänen mukaansa Venäjä vaati reilua kompromissia, ”mutta meitä ei haluttu kuunnella”. Kaikki viittasi siihen, että Venäjän oli pakko toimia, se oli itsenäisen ja voimakkaan valtion ”oikea ratkaisu”.

Nato on uhka Venäjälle, Putin toisti.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onnitteli tänään 9.5. ukrainalaisia voitosta natseista.

– Taistelemme vapaudesta lapsillemme ja siksi me voitamme. Emme ikinä unohda, mitä esi-isämme kokivat toisessa maailmansodassa, jossa kahdeksan miljoonaa ukrainalaista kuoli.

Zelenskyin mukaan Ukrainassa on pian kaksi voiton päivää ja eräillä toisilla ei yhtäkään.

Moskovassa juhlallisuudet jatkuivat sotilasparaatilla.