Lehtikuva/Pavel Korolyov

Juhlallisuudet alkoivat varhain aamulla Suomen aikaa Vladivostokissa. Putinin puheesta odotetaan osviittaa siitä, miten sota jatkuu.

Voiton päivän juhlallisuudet Venäjällä ovat jo alkaneet. Ensimmäinen paraati nähtiin Vladivostokissa. Moskovassa juhlallisuudet alkavat puolilta päivin, ja tänä vuonna Vladimir Putinin puhetta odotetaan erittäin suurella kiinnostuksella. Putin kertonee, miten ”sotilasoperaatio” jatkuu Ukrainassa ja ehkä Venäjän tavoitteista, kun alkuperäiset suunnitelmat Kiovan valtaamisesta epäonnistuivat heti.

Ukrainassa vietettiin sunnuntaina muisto- ja sovinnonpäivää, jonka yhteydessä presidentti Volodymyr Zelenskyi lähetti terveisiä Moskovaan. Hän vertasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan natsi-Saksan toimintaan Euroopassa toisen maailmansodan aikana.

Zelenskyin videopuhe oli kuvattu Borodjankan kaupungissa yhdeksänkerroksisen asuinrakennuksen edustalla, jonka Venäjä tuhosi.

Presidentti sanoi Ukrainasta tulleen täysivaltainen osa vapaata maailmaa kun taas Venäjä on yksin ja vihattu. Hänen mukaansa Venäjä on unohtanut kaiken, mikä oli tärkeää maailmansodan voittajille: ei koskaan enää.

Aiemmin sunnuntaina Kiovassa vierailivat Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Kroatian pääministeri Andrej Plenković, Yhdysvaltain ”ensimmäinen nainen” Jill Biden sekä Norjan ja Saksan parlamenttien puhemiehet.

Rockyhtye U2:n Bono ja The Edge esiintyivät Kiovan metrossa.

Analyytikkojen mukaan Putinilta voidaan odottaa tänään mitä tahansa sodan laajentamisesta sen julistamiseen, että Venäjä on jo voittanut.