Lehtikuva/Olga Maltseva

Television propagandaohjelmissa kolmas maailmansota on jo käynnissä.

Venäjän tv:n päivittäisissä sotapropagandalähetyksissä on myyty yli kahden kuukauden ajan kansalle Putinin totuutta sodasta Ukrainassa. Sotatoimien takerrellessa esiin nousee yhä pelottavampana mahdollisuus, että Venäjä on valmis käyttämään ydinasetta. Tähän viittasi myös Putin keskiviikkona pitämä puhe , jossa lännelle luettiin suorasanaisia uhkauksia.

Omille kansalaisille Venäjän tv:ssä esitetään, että kolmas maailmansota on itse asiassa jo käynnissä ja ydinaseitten käyttö olisi vain rationaalinen ratkaisu.

Venäjän Rossija 1 -kanavalla puheet olivat tiistaina äärimmäisen kovia, mutta asiasta kirjoittaneen Daily Beastin mukaan jokaisella muullakin suurella kanavalla puhutaan väistämättömästä, ennennäkemättömästä eskalaatiosta, joka liittyy lännen kollektiiviseen sotaan Kremliä vastaan.

Isänmaallisia kansalaisia ​​valjastetaan nyt ajatukselle, että pahinkin lopputulos on hyvä asia, sillä isänmaan puolesta kuolevat nousevat paratiisiin, Venäjän mediaa seuraava Daily Beastin kolumnisti Julia Davis kirjoittaa.

Tiistain ohjelmissa tätä näkökulmaa tungettiin venäläisten silmiin ja korviin. Vladimir Avatkov Venäjän ulkoministeriöstä sanoo ohjelmassa, etteivät nykyiset tapahtumat koske vain Ukrainaa, vaan koko tulevaa maailmanjärjestystä.

ILMOITUS

Selitys sodalle on siis aivan toinen kuin millä sitä tähän asti on perusteltu; ”natsit”, ”narkomaanit”, Donbasin venäläisten suojelu.

”Me kaikki kuolemme jonain päivänä”

Juontaja Olga Skabejeva sanoi, että käynnissä on kolmas maailmansota, jossa neljäkymmentä maata on meitä vastaan. Perusteluna oli Yhdysvaltain aiemmin samana päivänä Saksassa isännöimä kokous, jossa päätettiin Ukrainalle annettavan tuen lisäämisestä. Politologi Mihail Markelovin mukaan kokoukseen osallistuneiden neljänkymmenen maan edustajat ovat ”tämän päivän kollektiivinen Hitler”.

Ilta Vladimir Solovjovin kanssa -ohjelmassa Kremlin propagandisti Vladimir Solovjov kuvaili lännen johtajien olevan paskiaisia, joilla ei ole moraalia.

Lännessä kielletyn propagandakanava RT:n johtaja Margarita Simonjan lisäsi uskovansa, että realistisin tapa ratkaista tilanne on kolmas maailmansota. Hän piti todennäköisimpänä vaihtoehtona, että kaikki päättyy ydinaseiskuun, joka on toisaalta kauhistuttavaa, toisaalta ymmärrettävää.

– Me kaikki kuolemme jonain päivänä.

Ohjelmassa spekuloitiin myös sillä, olisiko Venäjän parempi iskeä Britannian logistiikkakeskuksiin, joihin kootaan Ukrainalle toimitettavia aseita vai suoraan Yhdysvaltoihin, jossa tehdään lopulliset päätökset.

– Jos haluamme lyödä lännen todellista keskustaa, meidän täytyy iskeä Washingtoniin.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) käytti äsken erittäin epäonnistuneen puheenvuoron suomalaisen media sotapsykoosista. Karmaisevaa sotapsykoosia mediassa on, mutta ei Suomessa vaan Venäjällä. Pelottavaa on, että joku tarkoitus sillä on.