Lehtikuva/Markku Ulander

Tuomioja ei ole valmis ilmaisemaan Nato-kantaansa ennen kuin kaikki vaihtoehdot on huolellisesti arvioitu eduskunnassa.

SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja muistuttaa, että Suomen Nato-ratkaisu ei riipu hänen kannastaan.

Hän kommentoi Facebookissa tänään perjantaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan eilistä matkaa Ruotsin valtiopäivien vieraaksi.

– On suoran ja avoimen puheen aika. Siksi eilen ulkoasiainvaliokunnan Tukholman matkalla halusin kertoa ruotsalaisille kollegoille ja medialle, että Suomessa on nyt niin vahva yleisen mielipiteen tukema kansanedustajien enemmistö, että se tulee johtamaan Suomen jäsenhakemuksen toimittamiseen Natolle vielä kevätkauden kuluessa, Tuomioja toteaa.

”Olisi molempien maiden etujen mukaista päätyä samanlaiseen ratkaisuun”.

– Tästä eivät muut ulkoasiainvaliokunnan jäsenet olleet eri mieltä ja sanoma meni perille.

Yhdessä Ruotsin kanssa

Tuomioja sanoo todenneensa tämän riippumatta siitä, pitääkö hän Natoon hakeutumista hyvänä vai huonona asiana.

ILMOITUS

– Kantani ei tule valintaa ratkaisemaan, mutta en ole valmis sitä ilmaisemaan ennen kuin kaikki vaihtoehdot on huolellisesti arvioitu ja niiden seuraukset, riskit, edut ja haitat punnittu. Se on tosin vaikeata kun aikataulua forseerataan, hän kirjoittaa.

– Siitä olemme Suomessa kuitenkin yksimielisiä, että olisi molempien maiden etujen mukaista päätyä samanlaiseen ratkaisuun.

Hänestä asian voi ilmaista myös sanomalla, että vaikka tekisimme jotain, joka ei olisi kaikkein mielestä parasta turvallisuudellemme, niin on parempi tehdä sekin yhdessä Ruotsin kanssa,

– Meni syteen tai saveen, Tuomioja toteaa.

Torstaina Tuomioja kirjoitti olevan tärkeää, että itsenäisesti ratkaisunsa tekevät läheisimmät naapurit päätyisivät samoihin ratkaisuihin.