Julkisten palveluiden riittävä resursointi on parasta pakolaispolitiikkaa. Näin arvioi vasemmistoliitto Turussa.

Vasemmistoliitto vaatii, että Turun kaupunki osoittaa tarpeeksi rahoitusta hätämajoitukseen sekä pakolaisten ja täkäläisten kipeästi tarvitsemiin palveluihin, kuten varhaiskasvatukseen, kouluihin ja terveydenhoitoon.

– On ollut ilo huomata, miten solidaarisesti sotaa pakenevat ukrainalaiset on otettu vastaan Turussa ja Suomessa, toteaa Turun vasemmistoliiton puheenjohtaja Joonas Jormalainen.

– Lapsille on heti myönnetty oikeus kunnalliseen päivähoitoon ja koulunkäyntiin, Fölissä pääsee matkustamaan Ukrainan passilla ja kaupunki on avannut avustuspisteen materiaalisen avun keräämiseksi yhdessä Punaisen Ristin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa.

”Koulu tuo rutiineja ja turvaa”.

Samalla on kuitenkin huolta hätämajoituksen laadusta ja julkisten palveluiden resurssien riittävyydestä.

Turkuun saapuneiden ukrainalaisten pakolaisten suunnalta on tullut viestiä Punaiselle Ristille vuokrattujen kaupungin majoitustilojen huonosta kunnosta ja verkkoyhteyden puuttumisesta. Vasemmisto muistuttaakin siitä, että toimiva langaton verkkoyhteys on pakolaisille ensisijaisen tärkeä: Sen avulla pystyy pitämään yhteyttä kotimaahan ja sukulaisiin sekä etsimään olennaista tietoa uuteen paikkaan sopeutumiseksi.

ILMOITUS

Mitta täynnä

Suomeen on tänä vuonna odotettavissa noin 40 000-80 000 ukrainalaista pakolaista, jotka tarvitsevat samoja julkisia palveluita kuin suomalaisetkin.

Koronapandemian aikana kävi kuitenkin selväksi, että henkilöstömitoitukset esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja terveydenhuollossa on vedetty niin tiukille, että poikkeusoloissa työntekijät joutuvat venymään yli-inhimillisiin suorituksiin.

Vasemmisto toteaakin, että nyt pakolaistilanne puskee päälle ennen kuin koronapandemiastakaan on selvitty. Se arvioi käynnissä olevien kunta-alan työtaistelujen ja neuvottelujen osoittaneen, että hoitajien, opettajien ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten mitta on täynnä. Työoloihin, palkkoihin ja työvoimapulaan tarvitaan akuutisti ratkaisuja.

– Koulun merkitys lasten elämässä on ensiarvoisen tärkeää, sillä koulu tuo rutiineja ja turvaa elämään sekä auttaa pääsemään kieliopintojen alkuun, opettajana työskentelevä varapuheenjohtaja Mervi Uusitalo-Heikkinen toteaa.

– Ukrainalaislapsille tulee turvata välittömästi maahan saapumisen jälkeen turvallinen ja laadukas oppimisympäristö valmistavan vaiheen luokissa ympäri Turkua.