Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ideologiset tavoitteet kollektiivisen sopimisen murtamiseksi ja järjestäytymisen rapauttamiseksi ovat isänmaan edun vastaisia, liiton hallitus moittii työnantajia.

Kevään työmarkkinakierros on vielä pahasti kesken, kun Ammattiliitto Pron katse on syksyn palkkaneuvotteluissa. Ammattiliiton hallitus edellyttää, että niissä palkansaajien ostovoiman parantaminen sovitaan neuvotteluosapuolten yhteiseksi tavoitteeksi.

Lisäksi liiton hallitus evästi torstaina, että elinkeinoelämän pitää arvioida prioriteettejaan uudelleen ennen syksyä. Ideologiset tavoitteet kollektiivisen sopimisen murtamiseksi ja järjestäytymisen rapauttamiseksi ovat isänmaan edun vastaisia.

Laboren tuoreen ennusteen mukaan juuri yksityinen kulutus ja investoinnit ylläpitävät Suomen talouskasvua. 4,5 prosentin inflaatio tälle vuodelle hillitsee kuitenkin kulutusta varsinkin, jos syksyn palkkaneuvottelujen lähtökohtia heikennetään kurjistavilla puheilla, liitto varoittaa.

Monissa työehtosopimuksissa yrityksiä on suojattu yllättävien taloudellisten katastrofien varalta kriisilausekkeilla. Syksyn palkkasopimuksissa on Pron mukaan tärkeää suojata myös palkansaajia talouskriisien varalta.

Pron hallituksen mielestä yhteiskunnallinen konsensus on tärkeä saavuttaa jo ennen palkkaneuvotteluja. Kansakunnan yhtenäisyys, sopu ja toimeentulo kannattaa asettaa palkkaneuvotteluissakin tärkeimmäksi tavoitteeksi riitelyn ja lakkojen välttämiseksi.

Ammattiliito Prolla on 120 000 jäsentä ja se neuvottelee 75 virka- ja työehtosopimusta.