”Ei voi kestää kuukausia, että Venäjän rahoittaminen ja sen harjoittaman fossiilikaupan mahdollistaminen loppuu kun samalla ukrainalaisten siviiliuhrien määrä kasvaa päivä päivältä.”

Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit ovat estäneet venäläisen hiilijunan pääsyn Koverharin satamaan Hangossa.

”Satamaa lähestynyt hiilijuna joutui pysähtymään noin 50 metrin päähän Koverharin sataman porteista. Junan pysähdyttyä toinen ryhmä aktivisteja kiipesi noin kello 14.15 junan vaunujen kyytiin, ja kolmas ryhmä asettui raiteille junan eteen estäen junan uudelleen liikkeelle lähtemisen”, liikkeet kertoivat tiedotteessaan hetki sitten.

Kolmannen ryhmän elokapinalliset ovat lukittautunut kiinni toisiinsa ja raiteisiin. Satamaan vievällä rataosuudella ei ole matkustajaliikennettä.

Elokapina vaatii, että transitio-liikenne eli venäläisen fossiilienergian kauttakuljettaminen Suomen läpi lopetetaan heti ja Suomi irtautuu venäläisestä fossiilienergiasta välittömästi. Venäjän fossiilikauppa rahoittaa sen sotaa Ukrainassa. EU-maat ovat Ukrainan sodan alkamisen jälkeen ostaneet fossiilisia polttoaineita Venäjältä yli 19 miljardilla eurolla.

Liikkeen mukaan Suomen toiminnalla on suorat vaikutukset siihen, mitä Ukrainassa tapahtuu lähitulevaisuudessa.

– Ei voi kestää kuukausia, että Venäjän rahoittaminen ja sen harjoittaman fossiilikaupan mahdollistaminen loppuu kun samalla ukrainalaisten siviiliuhrien määrä kasvaa päivä päivältä. On järkyttävää, ettemme tässä tilanteessa ole jo kohtuullistaneet energiankulutustamme, vaikka saisimme siten samalla kertaa lopetettua Venäjän diktatuurin rahoittamisen ja hillittyä uhkaavaa ilmastokriisiä, kommentoi Elokapinan tiedotteessa sen aktiivi Raili Nylund sataman portilta.

Elokapina katsoo, että energian saatavuuskriisi tulee ratkaista ensisijaisesti vähentämällä ja säännöstelemällä energiankulutusta sen sijaan, että Venäjälle maksetaan enää senttiäkään fossiilienergiasta ”siirtymäaikojen” nimissä.