Emma Grönqvist

Vasemmistoliiton 3. varapuheenjohtaja, pääluottamusmies Jouni Jussinniemi muistuttaa, että sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat monin tavoin haavoittuvassa asemassa työmarkkinoilla.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheuttaa inhimillistä hätää ja kärsimystä.

Sodassa on kuollut tai haavoittunut kymmeniä tuhansia siviilejä, ja miljoonat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodistaan maan rajojen ulkopuolelle. Myös Suomeen on saapunut kymmeniä tuhansia sotaa pakenevia ukrainalaisia.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, Pyhäjärven kaupunginvaltuutettu Jouni Jussinniemi muistuttaa, että sotaa Ukrainasta pakenevat ovat monin tavoin haavoittuvassa asemassa myös Suomessa. Heille saatetaan tarjota esimerkiksi alipalkattua työtä kestämättömissä olosuhteissa.

”Tämä on sekä viranomaisten että ay-liikkeen asia”

Kunnille asianmukaisia resursseja ukrainalaisten auttamiseen

– Ukrainalaisen työvoiman hyväksikäyttö on estettävä ja on varmistettava, että työehtoja noudatetaan ja kaikille maksetaan oikeudenmukaisesti taustasta riippumatta, Jouni Jussinniemi sanoo tiedotteessa.

– Tämä on sekä viranomaisten että ay-liikkeen asia, Jussinniemi toteaa.

ILMOITUS

Jussinniemen mukaan on tärkeää, että jos tilapäistä suojelua saanut henkilö saa töitä tai opiskelupaikan ja haluaa asettua Suomeen pysyvästi, tämä mahdollistetaan hänelle oleskeluluvalla. Sotaa pakenevien työlupien saamista on nopeutettava.

Jussinniemi korostaa, että valtion on tuettava kuntia rahallisesti, jotta niillä on riittävät edellytykset auttaa.

– On selvää, että sotaa pakenevia tulee auttaa: tarvitaan muun muassa terveydenhuoltoa, majoitustiloja, varhaiskasvatusta ja koulupaikkoja. Tätä varten kunnat tarvitsevat asianmukaiset resurssit.