Alisdare Dickson/Flickr/CC BY-SA 2.0

Vähintään kuusi journalistia kuoli kuukauden aikana.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco lähettää suojavarusteita ja muuta apua toimittajille, jotka raportoivat sodasta Ukrainassa. Ainakin kuusi journalistia sai surmansa sodan neljän ensimmäisen viikon aikana.

– Toimittajat ja muu mediaväki vaarantavat joka päivä henkensä Ukrainassa välittääkseen elintärkeää tietoa paikallisille asukkaille ja raportoidakseen sodasta ulkomaailmalle, Unescon pääjohtaja Audrey Azoulay muistuttaa.

– Olemme päättäneet auttaa ja tukea heitä kaikin mahdollisin tavoin, hän jatkaa.

Ensivaiheessa Unesco lähetti Ukrainaan 125 henkilökohtaista suojavarustetta, kuten kypäriä ja luotiliivejä, Kansainvälisen journalistiliiton (IFJ) ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) välityksellä.

IFJ ja Unesco auttavat kahta ukrainalaista journalistijärjestöä siirtämään toimintansa Puolaan, jotta ne pystyisivät jatkamaan työtään ja tukemaan vihamielisessä ympäristössä toimivia journalisteja. Liitoilla on yhteensä noin 6 000 jäsentä.

ILMOITUS

Sotakirjeenvaihtajaksi yhdessä yössä

Tuhansilta Ukrainasta raportoivilta toimittajilta puuttuu suojavarusteita, eikä heitä ole opastettu toimintaan vaarallisissa oloissa. Se koskee erityisesti niitä ukrainalaisia, jotka aiemmin välittivät paikallisia uutisia ja muuttuivat yhtäkkiä sotakirjeenvaihtajiksi.

Kuukausi Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen oli ukrainalaisten ja kansainvälisten lähteiden mukaan raportoitu vähintään kuuden journalistin kuolleen. Kymmeniä oli haavoittunut.

Ensimmäinen uhri oli ukrainalaisen Live-paikallistelevision kuvaaja Jevhenyi Sakun, joka kuoli kiovalaisen televisiotornin pommituksessa 1. maaliskuuta.

Viisi päivää myöhemmin vapaaehtoisena sotaan liittynyt ukrainalainen toimittaja Viktor Dudar sai surmansa taisteluissa Mykolaivin satamakaupungin liepeillä.

Yhdysvaltalainen Brent Renaud oli ensimmäinen Ukrainassa kuollut ulkomaalainen journalisti. Renaud oli tekemässä dokumenttia Ukrainan sodasta, kun hänet ammuttiin 13. maaliskuuta Irpinin kaupungissa Kiovan lähellä. Hänen kolumbialais-yhdysvaltalainen kollegansa Juan Arredondo haavoittui ja jouduttiin leikkaamaan.

Maaliskuun 14. päivä menehtyivät irlantilainen kuvaaja Pierre Zakrzewski ja ukrainalainen Oleksandra Kuvšynova, jotka raportoivat yhdysvaltalaiselle Fox Newsille. Heidän autonsa joutui tulitukseen Horenkassa Kiovan länsipuolella.

Heidän kollegansa Benjamin Hall haavoittui samassa hyökkäyksessä ja on sairaalahoidossa.

Venäläinen kirjeenvaihtaja Oksana Baulina kuoli Venäjän pommituksessa ollessaan raportoimassa aiemmista tuhoista Kiovassa 23. maaliskuuta, The Washington Post kertoo ukrainalaislähteisiin vedoten. Baulina työskenteli riippumattomalle tutkivan journalismin Insider-sivustolle.

Unescon Azoulayn mukaan tilanne on jo osoittanut, että laadukkaat suojavarusteet voivat pelastaa toimittajan hengen. Siksi järjestöt pyrkivät toimittamaan niitä mahdollisimman monille.

Unesco vaatii osapuolia pidättymään iskuista tiedonvälityksen infrastruktuuria vastaan ja kunnioittamaan kansainvälisiä sääntöjä, jotka suojelevat viestinnän ammattilaisia sekä siviilejä konfliktialueilla.

Espanjankielinen versio