Emma Grönqvist

25 000 hoitoalan työntekijän lakko alkoi tänään perjantaina aamulla. Sosten pääekonomisti Anni Marttinen vertailee suomalaisten hoitajien palkkoja alan palkkatasoon muissa Pohjoismaissa.

”Suomalaisten hoitajien palkka on yksi Euroopan alhaisimpia”, kirjoittaa Sosten pääekonomisti Anni Marttinen Instagramissa.

View this post on Instagram

”Palkankorotus nostaa aina ostovoimaa, mikä lisää myös verotuloja”

A post shared by ⭐️ANNI⭐️ tiktokekonomisti (@annimarttinen)

Marttisen mukaan suomalaisen hoitajan keskiansio on noin 3 000 euroa kuukaudessa, mutta ilman lisiä peruspalkka on noin 2 500 euroa kuukaudessa.

Norjalainen hoitaja tienaa liki 20 tonnia enemmän

Marttisen mukaan suomalaisen hoitajan keskiansio on noin 3 000 euroa kuukaudessa, mutta ilman lisiä peruspalkka on noin 2 500 euroa kuukaudessa.

”Ruotsissa ja Norjassa hoitajan peruspalkka ilman lisiä on noin 600 euroa enemmän kuin Suomessa”, Anni Marttinen kertoo. Vuodessa tämä on jo 7 200 euroa enemmän.

”Norjassa kokonaisansio hoitajille hipoo jo 4500 euroa, mikä on vuodessa 18 000 euroa enemmän tuloja kuin Suomessa.”

ILMOITUS

Marttinen kirjoittaa suomalaisten hoitajien olevan väsyneitä ja kuormittuneita.

”Töitä lisätään, palkkaa ei nosteta ja johtajuus on heikkoa. Monet suunnittelevat alan vaihtoa tai muuttoa”, Marttinen luettelee.

Sote-ammattilaiset ovat hyvinvoinnin kulmakiviä

Instagram-postauksessaan Anni Marttinen mainitsee usein kysytyn kysymyksen: ”Onko Suomella varaa nostaa hoitajien palkkoja?”
”Parempi kysymys on, onko Suomella varaa menettää hoitajia?”, Marttinen huomauttaa.

Anni Marttinen sanoo, että toimiva ja laadukas terveydenhuolto ja sen sote-ammattilaiset ovat yksi Suomen hyvinvoinnin kulmakiviä. Hän huomauttaa myös, että hyvinvointi on suoraan verrannollinen kansanterveyteen ja kansantalouteen.

”On laiskaa argumentaatiota jopa taloudellisesti ajatella, että hoitajien palkka on vain kuluerä kuntataloudessa vaikka se on pitkän tähtäimen hyvinvointi-investointi, josta koko Suomen kansantalous hyötyy. Lisäksi palkankorotus nostaa aina ostovoimaa, mikä lisää myös verotuloja”, Marttinen perustelee.