Lehtikuva/Jussi Nukari

– Tällä helpotettaisiin hieman kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten talouskurimusta, korostaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Hallitukselta tarvitaan Järvisen mukaan nyt nopeita toimia auttaa ihmisiä, joiden köyhyys hintojen nousun vuoksi syvenee.

– Odotamme hallitukselta jo kevään kehysriihestä päätöstä, että sosiaaliturvaetuuksiin tehdään heinäkuun alusta ylimääräinen indeksikorotus. Kun elinkustannukset nousevat nopeasti ja paljon, on myös etuusjärjestelmän reagoitava nopeasti. Kasvaneet elinkustannukset pitää huomioida Kelan perustoimeentulotuessa sekä kuntien harkinnanvaraisessa toimeentulotuessa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa myös Suomeen elinkustannusten, kuten energian, ruuan ja liikkumisen kallistumisella sekä henkisen kuormituksen kasvulla ja kriisinsietokyvyn koettelemuksilla.

Kunnilla oltava yhdenmukaiset ohjeet

Järvinen muistuttaa, että elinkustannusten kallistuessa keskituloiset voivat joutua miettimään, mihin on varaa, mutta pienituloiset tilanne ajaa aidosti ahtaalle, sillä heillä menot on jo supistettu minimiin.

– Perushyödykkeiden kallistuminen heiluttaa monenlaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten taloutta. Asumisen ja ruoan kallistuminen osuu raskaasti esimerkiksi pienituloisiin lapsiperheisiin, joilla on ollut vaikeuksia tulla toimeen jo kahden pandemiavuoden aikana.

ILMOITUS

– Kunnille on annettava yhdenmukaiset ohjeet siitä, miten menot huomioidaan, jotta ihmiset ovat yhdenvertaisessa asemassa eri puolilla Suomea, Järvinen jatkaa.

Ilmastopolitiikan sosiaalisten vaikutukset arvioitava laajasti

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n kehysriihikannonotossa vaaditaan myös parlamentaarisen työryhmän esittämän rahoituksen toimeenpanoa järjestöille. Rahoitusta tarvitaan, jotta kansalaisyhteiskunta pysyy vahvana ja kykenee siten tukemaan kansalaisten jaksamista.

Ilmastopolitiikasta järjestö toteaa, että sen ja sosiaalipolitiikan yhteys on huomioitava nykyistä paremmin päätöksenteossa. Laaja ilmastopolitiikan sosiaalisten vaikutusten arviointi on otettava osaksi ilmastovuosikertomusta, kannanotto vaatii.