Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Eräs ystäväni totesi kerran minulle asettuessani kuntavaaliehdokkaaksi, että hänen mielestään ekonomit ja virkamiehet voisivat hoitaa kuntien taloudet ja lakkauttaa valtuustot. Vastasin hänelle kuntademokratian ja kuntien itsehallinnon olevan tärkeitä, koska valtuustojen ja lautakuntien kautta mukaan tulevat myös kuntalaisten inhimilliset ja moraaliset asiat.

Kuntavaaleissa puolueilla on vaikea saada ehdokaslistoja täyteen. Kuka haluaa lähteä tarjoamaan kuntalaisille vain keppiä? Herrat ja rouvat Helsingin ovat jatkuvalla syötöllä kiristäneet kuntien talouksia Arkadianmäellä.

Ne, jotka sitkeästi jaksavat olla mukana kuntavaaleissa ja valittuina kuntapäättäjinä, miettivät kaksi kertaa, lähteäkö enää mukaan, kun kunnilta kaapattiin sosiaali – ja terveyspalveluihin vaikuttaminen.

Pirkanmaalla aluevaaleissa niin sanottu lukeneisto valtasi pitkälle valtuustopaikat. Mitä asiantuntijuutta heillä on maaseutuihmisten oloista, potilaiden hoitoonpääsyistä, omaisten pääsemisestä tapaamaan läheisiään tai mökeissään asuvien mummojen ja pappojen hoivasta?

Muistan hyvin, miten ennen vanhaan SKDL/SKP:n edustajissa oli metsureita ja haalaripuvuista lähteneitä. Heillä sydän oli paikallaan pientä ihmistä puolustaessa. Viikonloput ja lomat he viettivät kansan keskuudessa, kuppiloissa, toreilla ja ihan vaan jutuilla tuttujen parissa.

ILMOITUS

Yhä enemmän poliitikot ovat täysammattilaisia. Ne jotka äänestävät, löytävät ehdokkaat eduskunnan kyselytunneilta, medioista ja suuren rahan vaalimainoksista, somesta ja vaalikoneista. Pienituloiset, köyhät, syrjäytetyt ja muut näyttävät keskisormea ja toteavat, että pitäkää vaalinne.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toivoi taannoin makkaraa syöviä ja vanhoilla autoilla ajavia puolueeseen tervetulleiksi tai jotain sinnepäin. Minä olen sellainen, mutta meitä tarvitaan lisää.

Lisäksi tarvitaan myös eväitä, joilla voidaan näyttää tavalliselle kansalle, mistä puusta puolue, sen jäsenet ja kannattajat on veistetty. Tarvitaan uskottavuutta toimintaan. Se taas syntyy kokemalla ja näkemällä kansan keskuudessa, miten kanssaihmiset elävät.

Muuten kohta vain porvarit äänestävät.

Hannu Tiainen
Kihniö