LEHTIKUVA

Vladimir Putinilta tukea Leonid Kutšmalle.

Ukrainan presidentin Leonid Kutšman aloitteesta maaliskuussa 2002 järjestettiin Moldavian, Venäjän ja Ukrainan johtajien tapaaminen Odessassa kolmen maan energiayhteistyön tiivistämiseksi.

Kansan Uutiset kertoi 18.3.2002 politiikan kommentaattorien sekä Venäjällä että Ukrainassa tulkinneen tapaamisen kuitenkin ensisijassa presidentti Vladimir Putinin tuen ilmaukseksi Kutšmaa kannattaville ryhmittymille Ukrainan parlamenttivaaleissa.

”Putinille Kutšman kannattajien voitto vaaleissa on tärkeää Venäjän ja Ukrainan suhteiden parantamisen kannalta. Jos Kutšmaa vastaan oppositiossa olevat kommunistit ja entisen pääministerin Viktor Justshenkon johtama ”Meidän Ukrainamme” -ryhmä voittavat, presidentin on yhä vaikeampaa harjoittaa viime aikoina omaksumaansa ystävyyspolitiikkaa Venäjän kanssa”, lehti kertoi.

20 vuotta sitten: Moskovalainen tutkija Igor Bunin kirjoitti, että venäläisten on korkea aika ilmaista, että Ukraina on normaali eurooppalainen valtio eikä osa väliaikaisesti itsenäistynyttä vanhaa Venäjää.

KU:n mukaan Venäjällä kritisoitiin yhä enemmän maan politiikkaa Ukrainan suhteen. Putinin vierailuun liittyen moskovalaisen politiikantutkimuskeskuksen tutkija Igor Bunin kirjoitti, että venäläisten on korkea aika ilmaista, että Ukraina on normaali eurooppalainen valtio eikä osa väliaikaisesti itsenäistynyttä vanhaa Venäjää.

Bunin kehotti myös unohtamaan haaveet kolmen slaavilaisen valtion, Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän liitosta. Liitto Lukashenkan johtaman Valko-Venäjän kanssa ei miellytä Ukrainaa ja koko liittoajatus lisää ukrainalaisten pelkoa Venäjän ylivaltapyrkimyksiä kohtaan.

Moskovan tulisi Buninin mielestä selvästi ilmaista, ettei sillä ole mitään Ukrainan eurooppalaista suuntautumista vastaan, jos tämä ei samalla suuntaudu Venäjää vastaan. Venäjän tulisi myös pitää hyviä suhteita muidenkin Ukrainan puoleiden kuin vain kommunistien kanssa.