Lehtikuva/Vesa Moilanen

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastasi keskiviikkona politiikan toimittajien kysymyksiin Säätytalolla Helsingissä. Tärkeimpänä puheenaiheena oli Venäjän sota Ukrainassa, mutta Marin vastasi kysymyksiin myös taloudesta ja ilmastosta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Suomi on edelleen pääsemässä tavoitteeseensa hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä.

– Ilmastopaneelikin on arvioinut, että hallitus on polulla hiilineutraaliin Suomeen vuonna 2035, Marin sanoi keskiviikkona politiikan toimittajien tilaisuudessa Helsingissä.

Marin viittasi Suomen Ilmastopaneelin helmikuussa julkaisemaan arvioon hallituksen ilmastotoimien riittävyydestä.

”Kaikki ilmastotavoitteet ovat edelleen olemassa.”

– On mahdollista, että olemme jo aikaisemmassa aikataulussa Suomen hiilineutraalisuustavoitteiden kanssa. Sikäli en näe minkäänlaista riskiä, että nämä tavoitteet eivät toteutuisi.

Marinin mukaan aikaisempi aikataulu vihreän siirtymän toteuttamiseksi on mennyt uuteen järjestykseen Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa.

ILMOITUS

– Meidän pitää tehdä vihreä siirtymä, loikka uusiutuvaan energiaan koko Euroopassa nyt ennätyksellisen nopeasti, pääministeri painotti.

Sanna Marinin mukaan EU:n ilmastopolitiikan taakanjakosektori on ollut hallitukselle haasteellinen.

– Puhumme siis käytännössä liikenteestä, lämmityksestä, tämänkaltaisista asioista. Siellä etsitään nyt niitä puuttuvia toimia ja päästövähennyksiä.

Kehykset eivät tule riittämään, ilmastotavoitteet edelleen voimassa

Marin avasi keskiviikon tilaisuudessa myös hallituksen suunnitelmia lisätä menoja puolustukseen ja huoltovarmuuteen. Marin kertoi, että lisätalousarvio annetaan kevään aikana. Puolustusmäärärahojen korotuksessa kyse on Marinin mukaan pikemminkin sadoista miljoonista kuin kymmenistä miljoonista euroista.

Marinin mukaan lisäpanostukset eivät mahdu valtiontalouden enimmäismenoihin eli niin sanottuun menokehykseen, vaan kehys ylitetään jälleen tänä vuonna. Valtion menokehykset ylittyiväta myös viime vuoden kehysneuvotteluissa.

– Tämä kokonaisuus ei mahdu kehyksen sisälle, vaan meidän pitää katsoa akuuttien tarpeiden osalta sitä, miten näihin voidaan reagoida, Marin totesi.

– Se ei tarkoita sitä, että kehys avattaisiin ja kaikkia menoja kasvatettaisiin.

Lisäksi Marin painotti, että Suomen huoltovarmuudesta sekä kansalaisten ja yritysten energiansaannista on huolehdittava, jotta ”ensi talvenakin ihmisten kodit lämpenevät ja ihmiset saavat ruokaa kaupasta”.

Pääministeri lisäsi tarkoittavansa muun muassa turpeen käyttöä kotien lämmittämiseen. Marinin mukaan Huoltovarmuuskeskus täyttää varastonsa.

– Turve on kotimainen huoltovarmuuspolttoaine, Marin sanoi ja lisäsi, ettei se tarkoita sitä, etteikö Suomi luopuisi energiaturpeen käytöstä.

– Kaikki ilmastotavoitteet ovat edelleen olemassa. Polku myös energiaturpeesta luopumiseen on olemassa, pääministeri muistutti.

– Emme me niistä tavoitteista luovu, mutta nyt lyhyellä aikavälillä meillä on tarpeen täyttää kaikki varastot kotimaisista polttoaineista, jotta voimme varmistaa, että kaikissa tilanteissa suomalaiset kodit ja yritykset saavat sen energian, mitä tarvitsevat.