Lehtikuva/@STAHIVUA

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt yli viikon. Tilanne pahenee jatkuvasti.

Taistelut Ukrainassa ovat kiihtyneet entisestään, kun Venäjän sotajoukkojen toiminta on muuttunut entistä tuhoisammaksi. Venäjä on kiihdyttänyt iskuja asuinalueille, minkä lisäksi venäläiset sotilaat hyökkäsivät myös ydinvoimalaan.

Ukrainalaiset ovat jatkaneet tiukkaa vastarintaa, minkä on arvioitu entisestään voimistavan Venäjän toimia. Sodan pelätään johtavan pahempaan tuhoon. Tästä varoitti myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanslia sen jälkeen kun Macron oli keskustellut puolitoista tuntia puhelimessa Venäjän johtajan Vladimir Putinin kanssa.

Macronin kansliasta sanottiin torstaina, että pahin on vielä edessä. Venäjä on vannonut jatkavansa sotaa, kunnes se saavuttaa tavoitteensa. Venäjä ei tosin ole tarkkaan sanonut, mitkä sen perimmäiset tavoitteet ovat.

Ukrainalaiset tiedotusvälineet ovat sanoneet, että maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on selvinnyt jo kolmesta salamurhayrityksestä.

Ukrainan hallussa on suurin osa maasta, ja venäläiset ovat onnistuneet saamaan vasta yhden merkittävän kaupungin haltuunsa.

ILMOITUS

Yli miljoona paennut

Sota on ajanut myös valtavan määrän ihmisiä pakoon Ukrainasta. Pakolaisten määrä on kasvanut jo yli miljoonan.

Poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen huomautti Twitterissä, että määrä on jo lähellä vuoden 2015 lukua. Silloin Eurooppaan pakeni noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2015 puhuttiin pakolaiskriisistä.

– Vuoden 2015 pakolaiskriisissä Eurooppaan tuli 1,3 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Ukrainan sodan ensimmäisen viikon jälkeen Ukrainasta on lähtenyt miljoona pakolaista, Ronkainen tiivistää.

Ukrainan pakolaistilanteen pelätään pahenevan, kun sota kiihtyy. Ainoa edistys neuvotteluissa on ollut se, että Venäjä ja Ukraina ovat päässeet sopuun siviilien evakuoinneista sodan jaloista.