Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marin: EU on yhtenäisempi ja Venäjä yksinäisempi kuin koskaan.

Suomi päätti maanantaina luovuttaa Ukrainalle sotilastarvikkeitten lisäksi aseita. Materiaaliapuna Ukraina saa 2 500 kappaletta rynnäkkökiväärejä, 150 000 kappaletta patruunoita rynnäkkökivääreihin, 1 500 kappaletta kertasinkoja ja 70 000 kappaletta taistelumuonapakkauksia, puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi alkuillan tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Sanna Marin sanoi, että päätökset ovat olleet hallituksessa yksimielisiä ja historiallisia.

Eilen 27.2. Suomi päätti kansainvälisenä apuna Ukrainalle luotiliivien, komposiittikypärien ja ensihoidon yksikköjen luovuttamisesta. Valtioneuvosto päätti myös antaa luvan Virolle luovutettujen tykkien edelleen luovuttamisesta Ukrainalle.

Suomessa ei ole sijaa minkäänlaisille väkivaltaisuuksille tai ilkivallalle tavallisia ihmisiä kohtaan riippumatta siitä, mistä he ovat tai mitä kieltä he puhuvat.

Marin perusteli asiaa sillä, että Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja koko kansainvälisen yhteisön luottamusta kohtaan. Suomi tukee Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta.

Apu saadaan Marinin mukaan nopeasti perille. Toimitusketju perille asti on valmiina.

ILMOITUS

– Päätös ei vaaranna kansallista puolustuskykyämme näinä vaikeina aikoina, Marin sanoi.

Hänen mukaansa Venäjä on rikkonut myös Suomen turvallisuuden perustaan kuuluvia Euroopan turvallisuuden perusperiaatteita.

– Euroopan unioni on yhtenäisempi kuin koskaan. Venäjä on yksinäisempi kuin koskaan, Marin sanoi, ja jatkoi Venäjän saaneen massiiviset seuraukset hyökkäykseen. Loppuviikolla tarkastellaan nyt päätettyjen pakotteiden lisäksi uusia toimia.

Marin korosti tiedotustilaisuudessa, että presidentti Vladimir Putinin aloittama sota ei ole tavallisten venäläisten syytä.

– Suomessa ei ole sijaa minkäänlaisille väkivaltaisuuksille tai ilkivallalle tavallisia ihmisiä kohtaan riippumatta siitä, mistä he ovat tai mitä kieltä he puhuvat.