Lehtikuva/Jussi Nukari

Suomi taisteli loistokkaan voiton Sloveniasta – koripallon MM-karsinta jatkuu lupaavissa merkeissä.

Koripallomiesten MM-karsinta jatkui perjantaina Espoon Metro Areenalla. Suomea vastaan parketille juoksi maanosan kärkijoukkue Slovenia, ja ottelua jännitti 5 245 katsojaa Espoon illassa. Slovenia johti karsintalohkoa kahdella voitolla, Ruotsi ja Suomi seurasivat voitolla ja tappiolla, ja Kroatia oli jumbona kahdella häviöllä.

Ennen peliä Susijengi oli kokenut rajun takaiskun: pelinjohtajat Petteri Koponen ja Edon Maxhuni olivat koronatartunnan takia sivussa.

Maiden aiempia kohtaamisia on yhdeksän, joista Suomelle on herunut vai yksi voitto (92–76), Ljubljanassa Slovenian omissa EM-kisoissa 2013. Haastetta siis riitti, kun avausheitto nousi ilmaan.

Suomi aloitti viisikolla Shawn HuffElias ValtonenAlexander MadsenSasu SalinIlari Seppälä. Slovenian etukäteen kovimpana kärkihahmona loisti Zoran Dragic.

Suomi aloitti hyvähenkisesti 4–0-johdolla. Puolivälissä ensikymppiä Slovenia hiipi 8–6-keulaan, mutta pian Erik Murphy kuittasi komealla kolmosella: 11–8.

ILMOITUS

Susijengi tempaisi toveittain yleisön hyvin mukaan. Kymmenminuuttisen lopun vastustaja veti silti varmemmin johtaen 13–14.

Kakkoskvartaalille kentälle astui karsintojen debytantti, HBA-Märskyn 17-vuotias lupaus Miro Little. Ja upeasti astuikin – taisteli, repi riistoja ja levyreitä, syötteli juonikkaasti. Kun Sudet johti 21–17, piti Slovenian vetäytyä aikalisälle. Suomi joutui rikkomaan paljon, mutta virheet onneksi jakaantuivat tasaisesti.

Salinin kaksi kolmosta peräkkäin nosti hyvää riehaa (29–23) ja Slovenia otti taas tuumaustauon. Madsen riuhtoi pari tärkeää levypalloa. Minuuttia ennen puoliaikaa Suomen johto kapeni pisteeseen, ja Susi-valmentaja Henrik Dettmann pyysi aikalisän.

Jakson lopun hoiti toistamiseen Slovenia paremmin. Salin viritti kolmosen aivan pelikellon umpeutuessa, ja kun tilanne tarkastettiin videolta, kori hyväksyttiin. Puoliaika tuli siten Suomelle lukemin 32–31.

Alkupuoliskon pistenikkareita olivat Salin 12 pisteellä ja Valtonen seitsemällä, slovenialaisista taidokas takamies Jaka Blazic. (11 p) ja pelätty Dragic (8 p). Levypalloissa Slovenia johti 24–20.

Topias Palmi räväytti kolmosen kolmosjakson alkuun. Salin seurasi pian esimerkkiä, kahdesti, ja Sudet johti 45–38. Peli oli hyvin Suomen kontrollissa (47–40) ja Slovenia reagoi aikalisällä. Vaan ero venyi parhaimmillaan 10 pisteeseen.

Jakson päätteeksi sloveenit kirivät vahvasti, ja viimeiselle pikkutauolle Suomen johto kuroutui vaivaiseen yhteen pisteeseen, 58–57. Ratkaisu jäisi viimeisen 10 minuuttiin.

Vieraat ottivat heti johdon, Alex Murphy tasoitti kolmosellaan. Johto palautui Suomelle (66–61), mikä pakotti sloveenit aikalisään.

Taistelu jatkui hirmuisena, Slovenia rikkoi melko usein. Pian Mikael Jantusen kolmonen tiesi paikkansa, 69–61. Ja korin alta hän taituroi kaksi pistettä, sekä vapareista vielä kaksi lisää. Johto oli 73–63, Jantusen tähtihetki!

Lyhyen sekoilun jälkeen Suomi otti aikalisän, kun 2:53 oli pelaamatta. Sloveenit heittivät kolme vaparia ohi, ja Jamar Wilson ajoi kahden pisteen veroisesti. Oli helpompi hengittää.

Sasu Salin säkitti kakkosen (78–68), kun puolitoista minuuttia erotti loppuvihellyksestä. Slovenia meni taas aikalisälle, kun Suomi johti 80–70 ja kellosta uupui enää 1:28. Valtosta rikottiin, ja toinen vapari sisään.

Susijengi hoiteli loppuhetket tyylillä, ja Euroopan mestari oli kaadettu 86–76. Tasapainoinen suoritus koko joukolta. Hyökkäyspään levyreissä hävittiin selkeästi (13–22), mutta muuten tilastot kallistuivat Suomelle. Kolmosten prosenttiluku 41,2 (14/34 sisään) oli huikea Slovenian jäädessä 25 prosenttiin. Se ratkaisi pisteet kotijoukkueelle.

Salin oli ykköslinkona 25 pisteellä (kolmoset 7/11), Jantusen (13 p) ja Valtosen (11 p) tukevasti avustaessa. Dragic nousi lopulta omalle tasolleen (25 p) ja Blazic ylsi 16 pisteeseen. Mutta pelillisesti Slovenia jätti oudon vaisun kuvan – pelättävissä oli kovasti paljon pahempaa.

Kotivoitto on tärkeä tasaisessa lohkossa. Joukkueet mittelevät toistamiseen jo maanantaina Sloveniassa. Ottelu näytetään klo 18.30 Nelosella.