Antti Yrjönen

Venäjä päätti maanantai-iltana tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden. Päätös otettiin tyrmistyneenä vastaan länsimaissa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo tuomitsee Venäjän päätöksen tunnustaa Itä-Ukrainan separatistialueet.

– Venäjän toimet ovat tuomittavia, mikään ei oikeuta Ukrainan alueellisen koskemattomuuden loukkaamista. Toivottavaa olisi, että Venäjän johto vielä palaisi neuvottelupöytään Minskin sopimusten pohjalta. On tärkeää, että EU nyt reagoi, Saramo kirjoittaa Twitterissä.

Tasavallan presidentin kanslia sanoi Suomen tuomitsevan Venäjän toimet.

– Suomi tuomitsee Venäjän yksipuoliset, Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta loukkaavat toimet. Itä-Ukrainan separatistialueiden tunnustaminen rikkoo vakavasti Minskin sopimuksia. Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia, tasavallan presidentin tiedotteessa kirjoitettiin

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti maanantai-iltana, että Venäjä tunnustaa niin kutsutut Luhanskin ja Donetskin kansantasavallat. Synkässä puheessaan Putin sanoi lisäksi, ettei itsenäistä Ukrainaa oikeastaan enää ole.

ILMOITUS

Putinin päätös tuomittiin laajalti. EU-maat ja Yhdysvallat muun muassa kutsuivat sitä kansainvälisen oikeuden loukkaukseksi.

Venäjällä on lähes 200 000 sotilaan armeija Ukrainan rajoilla. Putin ilmoitti puheessaan, että Ukraina muodostaa Venäjälle sotilaallisen uhan.

Putinin puhetta verrattiin joissakin analyyseissa sodanjulistukseen.

Lue lisää: Venäjä aikoo tunnustaa Itä-Ukrainan niin kutsutut kansantasavallat ja syventää kriisiä entisestään

Kommentti: Putin lietsoi aiheuttamaansa kriisiä uudelle tasolle ”uskomattoman synkällä ja aggressiivisella puheella”

Euroopassa on yksi sodanlietsoja – Vladimir Putin