Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja Veronika Honkasalo piti keskiviikkona vasemmistoliiton ryhmäpuheen, kun eduskunnassa käsiteltiin hallituksen ihmisoikeuspoliittista selontekoa. Honkasalo piti puheessaan eriarvoisuuden kasvua uhkana ihmisoikeuksien toteutumiselle Suomessa.

Eduskunnassa käsiteltiin keskiviikkona hallituksen ihmisoikeuspoliittista selontekoa. Vasemmistoliiton ryhmäpuheen piti helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo, joka muistutti puheessaan, että ihmisoikeudet ovat oikeusvaltion kivijalka ja demokraattisen yhteiskunnan perusta.

Honkasalo ilmaisi puheessaan myös huolen kasvavasta eriarvoistumisesta ja sen tuomasta uhkasta ihmisoikeuksien toteutumiselle.

– Elämme maailmassa, jossa rikkaimmalla prosentilla on yllin kyllin, kun joillakin ei ole mitään, Honkasalo sanoi.

”Kuvittelemme usein, että ihmisoikeusongelmat tapahtuisivat jossakin muualla”

Honkasalo totesi puheessaan, että kasvava eriarvoistuminen syventää perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien loukkauksia.

– Eriarvoisuus kasaa useita erilaisia ihmisoikeusongelmia samojen henkilöiden kohdalle.

ILMOITUS

Ihmisoikeusongelmat todellisuutta myös Suomessa

Veronika Honkasalo muistutti puheessaan, että ihmisoikeudet ovat oikeusvaltion kivijalka ja demokraattisen yhteiskunnan perusta.

– Kuvittelemme usein, että ihmisoikeusongelmat tapahtuisivat jossakin muualla. Kuitenkin myös meillä Suomessa ihmisoikeusongelmat ovat todellisuutta, Honkasalo sanoi puheessaan.

Honkasalon mukaan länsimaissa merkittävimpiä esteitä ihmisoikeuksien toteutumiselle on eriarvoisuus. Sen vaikutukset näkyvät myös Suomessa.

– Erot näkyvät esimerkiksi terveydessä ja koulutuksessa. Ne näkyvät asunnottomuutena ja syrjäytymisenä. Heikko taloudellinen asema voi edelleen heikentää jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevien ihmisoikeuksien toteutumista.

Avainasemassa syrjintään puuttuminen

Veronika Honkasalo totesi puheessaan, että syrjintään puuttuminen on avainasemassa ihmisoikeuksien turvaamiseksi.

– Ihmisoikeuksien toteutumista tulee tarkastella siten, että nähdään kaikki risteävät tekijät ja rakenteet, jotka ovat ihmisoikeuksien toteutumisen tiellä. Syrjivät rakenteet on tunnistettava ja purettava, Honkasalo vaati.

– Jokaisen hallituksemme on kannettava vastuu ihmisoikeuksien toteutumisessa ja edistämisessä. Meidän tulee yhdessä määrätietoisesti huolehtia siitä, että ihmisoikeudet toteutuvat ja ihmisoikeusjärjestelmä pysyy vakaana kovimmissakin koettelemuksissa.