Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Teollisuuden uusien tilausten arvo kasvoi joulukuussa 19,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Yritykset saivat joulukuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla päätoimialoilla.

Teollisuuden uusien tilauksien kasvu on jatkunut yhtäjaksoisesti viime vuoden helmikuusta lähtien. Viime vuonna tilaukset kasvoivat 28,7 prosenttia edellisvuodesta.

Tilastokeskuksen mukaan kasvu oli vahvaa myös joulukuussa 2021. Eniten tilaukset kasvoivat joulukuussa paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla, jossa tilausten arvo oli 35,6 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat joulukuussa edelleen reippaasti, 17,3 prosenttia edellisvuodesta. Kemianteollisuudessa kasvu oli hiukan vaisumpaa, 8,4 prosenttia.

– Toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä teollisuuden uudet tilaukset elpyivät vauhdilla. Toisella neljänneksellä tilaukset lisääntyivät 42,1 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä 42,7 prosenttia edellisen vuoden vastaaviin ajankohtiin verrattuna. Viimeisellä vuosineljänneksellä kasvu hidastui 23,8 prosenttiin, sanoo Tilastokeskuksen aktuaari Petri Koivisto.

Metalliteollisuudessa ylitettiin 50 prosentin kasvu kolmannella vuosineljänneksellä ja viimeiselläkin se oli oli 27 prosenttia edellisvuodesta. Paperin ja paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilausten kasvu oli voimakkainta vuoden toisella neljänneksellä, jolloin kasvu ylsi 40 prosenttiin. Viimeiselläkin tilaukset lisääntyivät 29 prosenttia.

Kemianteollisuuden vaisumpia lukuja selittää se, että ensimmäisenä koronavuonna 2020 sen uusien tilausten arvo kasvoi, mutta metalli- ja paperiteollisuudessa oli laskua. Silti Kemianteollisuudessakin uudet tilaukset kasvoivat 11,2 prosenttia edellisvuodesta.