Kansallisteatteri/Katja Naukkarinen

”Jos valtion rahoitus vähenee, teatterit joutuvat supistamaan henkilökunnasta ja palkoista – koska kaikesta muusta on jo säästetty. Korona-ajan taloudellisten paineiden jälkeen leikkaukset voivat ajaa teattereita laajoihin yt-neuvotteluihin.”

Suomen Teatterit ry pitää hyvin huolestuttavina uutisia Veikkauksen edunsaajien rahoitukseen kohdistuvista leikkauksista vuosina 2024–2026.

Leikkaukset valtion kulttuuribudjettiin tarkoittaisivat järjestön mukaan muun muassa kasvavaa työttömyyttä, saavutettavuuden vähenemistä ja aluetalouden heikentymistä. Myös taiteen monipuolisuus tulee järjestön mukaan kärsimään.

Valtioneuvosto kertoi tiistaina 8.2. Veikkauksen rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitettujen alojen uudesta rahoitusmallista. Teatterin, tanssin ja sirkuksen ammattiorganisaatiot saavat valtiolta rahoitusta valtionosuusjärjestelmän kautta ja Taiteen edistämiskeskuksen harkinnanvaraisina avustuksina.

Uusi rahoitusmalli uhkaa vähentää valtion julkista tukea esittäville taiteille, joihin koronapandemia on juuri iskenyt kovaa.

Teatterit ry korostaakin tiedotteessaan, että koronakriisin jälkeiset leikkaukset aiheuttaisivat alalle pitkäkestoisia ja pysyviä vaurioita.

ILMOITUS

– Jos valtion rahoitus vähenee, teatterit joutuvat supistamaan henkilökunnasta ja palkoista – koska kaikesta muusta on jo säästetty. Korona-ajan taloudellisten paineiden jälkeen leikkaukset voivat ajaa teattereita laajoihin yt-neuvotteluihin. Vaikutukset olisivat pitkäkestoisia tai jopa pysyviä alan työmarkkinoihin”, toteaa Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen.

Hän jatkaa, että leikkaukset pakottavat teatterit myös nostamaan lippujen hintoja, mikä vaikuttaa heikommassa taloudellisessa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksiin kokea taide-elämyksiä.

– Riittävä julkinen tuki koko Suomen kattavalle esittävän taiteen ammattikentälle on ensiarvoisen tärkeä alueellisen ja sosioekonomisen saavutettavuuden takia. Kulttuurista ei ole varaa leikata, toteaa Paavolainen.

Edessä voimakkaita sopeutustoimia

Jos valtion rahoitus vähenee suunnitellusti, se tulee Teatterit ry:n mukaan tarkoittamaan teattereiden kohdalla voimakkaita sopeutustoimia, joilla on moninaisia kerrannaisvaikutuksia.

Teattereiden vakituiset työpaikat ja freelancereiden työtilaisuudet vähenevät. Tämä tarkoittaa yhteiskunnalle vähemmän verotuloja, työttömyyskustannusten nousua ja työvoimapalveluiden suurempaa kysyntää.

Teatterit joutuvat järjestön tiedotteen mukaan myös säästämään yhteistyöstä päiväkotien, koulujen ja vanhainkotien kanssa, joten heikoimmassa asemassa olevat kärsivät. Myöskään taiteellisiin kokeiluihin ei ole jatkossa varaa.