Tina Frennstedtillä on hyvät henkilöhahmot ja kertojanote hellii lukijaa.

Hyvät maanläheiset henkilöhahmot, psykologinen tarkkanäköisyys, Ystad.

Tämähän on melkein kuin Henning Mankellin Wallandereita lukisi. Tina Frennstedt palauttaa Cold case -sarjallaan uskoa ruotsalaiseen dekkariin. Sarjamurhaaja Palavassa kostossakin on liikkeellä, mutta toisin kuin monissa muissa ruotsalaisuutuuksissa, tässä ei mässäillä väkivallalla eikä kylmyyttä hohkavilla tai sosiaalisesti äärikömpelöillä henkilöillä.

Vähän niin kuin ajalta ennen nordic noirin keksimistä.

Palava kosto on sarjan kolmas teos. Österlenin alueella toimiva rikostutkija Tess Hjalmarsson johtaa ryhmää, joka selvittää vanhoja ratkaisemattomia rikoksia. Kuolonuhreja vaativa tuhopolttojen sarja tempaa hänet kuitenkin mukaansa, sillä siinä on yhtäläisyyksiä aiempaan murhapolttoon, jossa kuoli nuori nainen.

Poltetuista taloista löytyy punaisella maalattu järjestysnumero. Hengissä selvinneet kertovat kuulleensa jousimusiikkia palon syttyessä.

ILMOITUS

Vanha ja uudet tapaukset liittyvät yhteen, sen nyt arvaa heti. Frennstedt on silti sommitellut taitavasti ja uskottavan tuntuisesti trauman, joka on saanut murhaajan liikkeelle kostamaan menneitä tapahtumia. Vähitellen selviää, mikä yhdistää tulipaloissa kuolleita. Palava kosto etenee miellyttävän rauhallisesti poliisitutkintaan ja päättelyyn perustuen turbotoiminnan sijaan.

Henkilöt lain molemmin puolin on rakennettu hyvin. Tess Hjalmarsson on tasainen hahmo, joka elää tuoretta suhdetta naisystävänsä Sandran kanssa. Suhdetta jäytää epävarmuus Sandran ex-miehen uhkailujen takia.

Tessin työpari, räväkkä heviharrastaja Marie Erling on tälle hyvä vastapaino. Eripariset naiset tulevat hyvin juttuun, eikä heidän välillään ole sellaista nokittelua tai kilpailuasetelmaa, joka helposti tulee mukaan miesten kirjoittamiin dekkareihin.

Tina Frennstedt ei tuo sinänsä mitään uutta ruotsalaiseen dekkariin ja dekkariin ylipäänsä, pikemminkin päinvastoin. Paluu 1990-luvun kulta-ajan tyyliin tuntuu kuitenkin taas tuoreelta.

Tina Frennstedt: Palava kosto. Suomentanut Jonja Rajala. 414 sivua, Like.