IPS/Joyce Chimbi

Kenialainen Nicole Kisi, 18, oli juuri valmistunut lukiosta ja ryhtynyt suhteeseen 46-vuotiaan liikemiehen kanssa, kun hän sai puhelimeensa pahaenteisen viestin: nimettömässä viestissä kehotettiin häntä pysymään erossa miehestä, johon oli tutustunut sosiaalisessa mediassa.

– Sanoma oli selvä. Se kehotti minua olemaan varovainen, koska huhuttiin miehen vaimon kuolleen AIDSiin. Olin järkyttynyt. Lähetin viestin edelleen poikaystävälleni, joka sanoi, että viestittäjä oli vain kateellinen hänen menestyksestään, Kisi kertoo.

– Minusta hän näytti terveeltä, joten uskoin viestin tosiaan tulleen joltain kadehtijalta.

Kun tyttö ja liikemies olivat seurustelleet vuoden, Kisi alkoi sairastella ja joutui toistuvasti sairaalaan. Aluksi luultiin, että hänellä on ankara malaria, mutta hoidosta huolimatta hänen kuntonsa vain heikkeni. Lopulta hänet todettiin HIV-positiiviseksi.

Vaarana sukupolvien välinen seksi

Kisi ei ole yksin. Kuten muissakin Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa, AIDS on Keniassa teini-ikäisten ja nuorten aikuisten johtava kuolinsyy. Näin siitä huolimatta, että viime vuosikymmenen aikana Afrikan uudet HIV-infektiot ovat vähentyneet 43 prosenttia ja AIDS-kuolemat lähes puolittuneet.

ILMOITUS

Erityisen menestyksekästä on ollut äidiltä vastasyntyneelle siirtyvien HI-virustartuntojen vähentäminen. Vuodesta 2010 vuoteen 2018 itäisessä ja eteläisessä Afrikassa alle 14-vuotiaiden HIVin saaneiden määrä kutistui 1,1 miljoonasta 84 000:een.

– Nyt meitä huolettaa nuorten HIV-riski, joka syntyy sukupolvien välisistä seksisuhteista. Tällä hetkellä Kenian teini-ikäisillä nuorilla on vuodessa noin 18 000 uutta HIV-tartuntaa ja vajaa 2 800 kuolemaa. Kaiken kaikkiaan Kenian uusista HIV-infektioista 40 prosenttia on 15-24 -vuotiailla, nairobilainen HIV-aktivisti Damaris Owuor sanoo.

Raskaus pelottaa enemmän kuin HIV

Owuor syyttää tilanteesta kehnoa sukupuoli- ja lisääntymisterveysvalistusta sekä nuorisoystävällisten lisääntymisterveyspalveluiden puutetta.

Unicefin tutkimus osoittaa, että syynä HIVin saaneiden nuorten paisuvaan lukumäärään ovat muun muassa rahalla tai tavaralla ostettu seksi, vertaispaine, haitalliset sosiaaliset ja sukupuoleen liittyvät normit sekä eriarvoisuus.

Tuorein kenialainen väestötutkimus kertoo, että kolme kymmenestä tytöstä harrastaa seksiä ennen viidentoista vuoden ikää ja että joka viides 15–19-vuotias tyttö on joko raskaana tai jo äiti. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuusi seitsemästä uudesta HIV-infektoituneesta nuoresta on tyttöjä.

– Ystäväni ja minä olimme enemmän huolissamme raskaaksi tulemisesta kuin HIVistä. Kun olet nuori, ajattelet HIVin olevan jotain mitä tapahtuu vain vanhemmille ihmisille. Kukaan ystävistäni ei ole koskaan ostanut kondomia, mutta raskauden pelossa vaikka miten monta kertaa aborttipillerin, Kisi kertoo.

Nuorten raskas virustaakka

Owuor pelkääkin, että ilman HIVin torjuntatoimien kohdistamista nuoriin, mantereen väestön nuoruus kääntyy edusta haitaksi. Laskussa olleet sairastuvuusluvut saattavat lähteä jyrkkään nousuun. Kenian terveysministeriön mukaan nuoret käyvät muita ikäryhmiä harvemmin HIV-testeissä ja saavat vähemmän hoitoja.

– Jos ja kun nuoret eivät saa tai ota hoitoa, heidän virustaakkansa on raskas. Korkea virustaakka eli virusten suuri määrä veressä lisää tartuttamisen riskiä. Meidän täytyy rikkoa tämä noidankehä, Owuor sanoo.

Kisi sanoo, että HIV-positiivisuuden hyväksyminen on ollut pitkä tie halki kieltämisen, vihan ja katkeruuden.

- On hyvin tuskallista nähdä ystävien elävän huolettomasti samalla, kun itse kuolee sisäisesti. Suurin ongelma on, että menetät toivosi ja uskosi tulevaisuuteen.

– Vielä tänäänkin kamppailen tosiasioiden hyväksymisen kanssa. Mutta äskettäin liityin vertaistukiryhmään ja nyt hymyilen jälleen. Olen toiveikkaampi kuin olen koskaan ollut.

Englanninkielinen versio