Lehtikuva/Pekka Sakki

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa tietokirjailja ja veteraanipoliitikko Lasse Lehtinen (sd) keskustelee politiikan toimittaja Toivo Haimin kanssa kirjastaan Murhattu ministeri: Heikki Ritavuoren elämä ja kuolema.

Suomessa on koko itsenäisyytemme aikana tapahtunut tasan yksi valtiollinen poliitikkomurha, ja tuosta murhasta tulee pian kuluneeksi sata vuotta.

14. helmikuuta 1922 kotinsa ulko-ovelle surmattiin edistyspuoluelainen sisäministeri Heikki Ritavuori. Ministerin murhasta vangittiin ja myöhemmin tuomittiin aristokraatti, kansallismielinen kiihkoilija Ernst Tandefelt, jolla oli surmatyöhön poliittinen motiivi.

Kaikki Uusiksi -podcastin uusimmassa jaksossa puheenaiheena on poliittinen väkivalta Suomessa. Vaikka Suomessa olemme eläneet jo satakunta vuotta ilman poliittisia murhia, emme välttämättä ole niin immuuneja poliittiselle väkivallalle kuin haluaisimme ajatella.

Miksei Ritavuoren murhan takana epäiltyä salaliittoa koskaan tutkittu?

Miksi poliittinen tilanne kärjistyi 1920-luvulla äärimmilleen ja johti Ritavuoren murhaan? Millaisissa yhteiskunnallisissa oloissa Ritavuoren murha tapahtui, ja miksei murhan takana epäiltyä salaliittoa tutkittu? Mikä Ritavuoressa, maltillisessa liberaalissa, raivostutti äärioikeistoa?

KU:n politiikan toimittaja Toivo Haimin kanssa keskustelee tietokirjailija ja ex-poliitikko Lasse Lehtinen (sd), joka on kirjoittanut Heikki Ritavuoresta elämäkertakirjan Murhattu ministeri: Heikki Ritavuoren elämä ja kuolema (Otava).

Kuuntele jakso Spotifyssä:

Kaikki Uusiksi on KU:n kerran viikossa ilmestyvä uutispodcast, jossa ruoditaan yhteiskuntaa, taloutta, työelämää, ilmastoa, kulttuuria, politiikkaa ja muuta elämään vaikuttavaa toimintaa kriittisellä otteella. Podcastia juontavat päätoimittaja Jussi Virkkunen sekä politiikan toimittaja Toivo Haimi.