Lehtikuva/Roni Rekomaa

HS: Hallituksen koronaryhmä neuvottelee rajoitusten purkamisesta illalla.

Koronaepidemia näyttää olevan käännekohdassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi tänään tautitapausten kääntyneen laskuun ja tehohoidon tarpeen vähentyneen merkittävästi.

Viikon 3 eli viime viikon aikana Suomessa todettiin arviolta 52 000 uutta koronavirustapausta, kun edellisen viikon aikana vastaava luku oli 57 000. Tänään THL raportoi 6 271 uutta tartuntaa.

Raportoidut tartuntamäärät eivät enää kerro koko totuutta. Tärkeämpi mittari ovat sairaanhoito ja tehohoito. Erikoissairaanhoidossa oli keskiviikkona 26.1. yhteensä 350 potilasta, kun heitä viikko aiemmin oli 363. Teho-osastojen potilasmäärä laski samassa ajassa 64:stä 48:aan.

Viime viikon aikana uusia potilaita teho-osastoille tuli 33, mikä oli selvästi vähemmän kuin kahden edeltävän viikon aikana, jolloin tehohoitoon tuli 60−61 uutta potilasta.

Helsingin Sanomien mukaan hallituksen koronaministerityöryhmä kokoontuu tänään illalla neuvottelemaan rajoitusten purkamisesta. Kokous on illalla, koska SDP kokoontuu iltapäivällä valitsemaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun sijaista.

Hallitus sopi aiemmin nykyisten rajoitusten jatkamisesta helmikuun puoliväliin asti, mutta tiistaina useat ministerit ja myös pääministeri Sanna Marin väläyttivät matalariskisten kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla sekä ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa.

THL:n mukaan ruokaravintoloiden aukioloa voisi pidentää nousevan sairaalahoitotaakan alueilla esimerkiksi kello 21:een ja laskevan sairaalahoitotaakan alueilla kello 24:ään, mutta baarien ja pubien tiukat rajoitukset olisi säilytettävä.