Lehtikuva/Jussi Nukari

Kotka hävisi kilvan biopolttoainejalostamosta.

Ennusteet paukkuivat rikki, kun metsäjätti UPM julkisti torstaina viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen ja koko vuoden 2021 tuloksen. Yhtiön loppuvuoden liikevoitto nousi 83 prosenttia edellisvuodesta ja koko vuoden tulos oli 1 471 miljoonaa euroa, jossa kasvua oli 55 prosenttia.

Koko vuoden selluntuotannossa UPM teki uuden ennätyksen ja UPM Energyn neljännesvuositulos oli yhtiön paras. Liiketoiminta-alueista vain paperintuotanto oli tappiollista.

Paperiliiton lakko UPM:ssä on kestänyt pian kuukauden, koska yhtiö ei suostu neuvottelemaan konsernikohtaista sopimusta. Toimitusjohtaja Jussi Pesosen katsauksessa todetaan, ettei UPM julkista tässä vaiheessa arviota lakon taloudellisista vaikutuksista. Lakon aikana yhtiö pyrkii palvelemaan asiakkaitaan Suomen ulkopuolisilta tehtailta.

UPM:n uuden biopolttoainejalostamon paikaksi on tulossa Rotterdam, jossa suunnittelu jatkuu sen kanssa kilpailleen Kotkan sijasta. Päätöksiä Pesonen lupaa kuitenkin vasta vuoden lopulla.

UPM:n osakkaat ovat saamassa 1,30 euron osingon yhtiön viime vuoden tuloksesta. Se on sama kuin viime vuonna.

ILMOITUS

JHL lupaa tukea lakolle

Ammattiliitto JHL lupasi torstaina tukea Paperiliiton lakolle, jotta neuvotteluissa UPM:n kanssa päästään reiluun lopputulokseen.

– JHL seuraa tilannetta huolestuneena. Meille on tärkeää, että työehdoista sovitaan Suomessa yhteistuumin eikä työnantajan sanelupolitiikalla. Olemme valmiita tukemaan Paperiliiton lakkoa kaikin tavoin, jos UPM ei suostu neuvotteluihin uudesta työehtosopimuksesta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoi.

Niemi-Laine pitää työnantajan toimintaa totaalisen tarpeettomana pullisteluna. Hän muistuttaa, että yhtiön tulos syntyy työntekijöiden työstä. Siitä pitää maksaa kunnollinen palkka ja tulevista työehdoista on sovittava yhdessä.