”Puhuin juuri tuossa valtuuston kokouksessa muun muassa siitä, ettei kaupungin tule omilla toimillaan näin halventaa naisvaltaisten matalapalkkaisten alojen työtä.”

Vihreät ratkaisivat kokoomuksen kanssa Helsingin kaupungin liikelaitos Palmian yhtiöittämisen vuonna 2014.

””Ymmärrykseni mukaan työpaikat säilyvät, työehtoja ei heikennetä, palvelut monipuolistuvat ja paranevat sekä kaupungin 100-prosenttisesti omistaman yhtiön päätösvalta on kaupungilla”, vihreiden kantaa perusteli kaupunginvaltuutettu Leo Stranius, joka on myöhemmin tullut katumapäälle.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtajana tuolloin toimineen Veronika Honkasalon mukaan tapaus Palmiassa kiteytyy vasemmistoliiton ja vihreiden ero.

”Kun minulta on kysytty Vasemmiston ja Vihreiden eroista, olen usein käyttänyt Palmian tapausta karuna esimerkkinä: Vasemmisto ei halua heittää pienipalkkaisia tärkeää työtä tekeviä kaupungin työntekijöitä markkinoiden armoille. Me emme halua, että ikuista tehostamista haetaan työintensiivisellä alalla työntekijöiden työehdoista, palkasta ja jaksamisesta.”

Tiistaina tuli ilmi , että Helsingin kaupunki ryhtyy selvittämään, löytyisikö yritystä tai yrityksiä, jotka haluaisivat ostaa kaupungin omistaman ruoka-, kiinteistö-, siivous- ja turvallisuuspalveluja tuottavan Palmian.

ILMOITUS

Kaupunginvaltuusto päätti Palmian osittaisesta yhtiöittämisestä äänin 43–41 lokakuussa 2014. Vihreiden äänet ratkaisivat äänestyksen. Yhtiöittäminen koski kaupungin naisvaltaisia ja matalapalkkaisia tehtäviä, kiinteistö-, ruoka-, turvallisuus ja siivouspalveluja, yhteensä noin 1 400 työntekijää.

”Puhuin juuri tuossa valtuuston kokouksessa muun muassa siitä, ettei kaupungin tule omilla toimillaan näin halventaa naisvaltaisten matalapalkkaisten alojen työtä”, Honkasalo muistelee nyt.

Hänen mukaansa yhtiöittämispäätöksen jälkeen on nähty, kuinka karua kilpailu markkinaehtoisilla aloilla on ollut.

Nyt Honkasalo pitää erittäin tärkeänä, että Helsingin kaupunki toimii vastuullisena työnantajana ja pitää huolen siitä, että prosessi on mahdollisimman avoin.

”Työntekijöitä on kuultava ja heidän asemastaan pidettävä huolta kun yhtiöille haetaan uutta omistajaa. Itse näkisin parhaimpana mallina sen, että palattaisiin vanhaan, jolloin kaupungin keskeiset tukipalvelut tuotettiin kaupungin omana toimintana, niin että esimerkiksi koulujen vahtimestarit, puhtaanapidosta ja ruokahuollosta vastaavat ovat suoraan kaupungin työntekijöitä.”

”Kaupungin ei tule omilla poliittisilla päätöksillään vaikuttaa siihen kehitykseen, jossa mm. puhtaanapito on eettisesti kyseenalaisesti toimivien, voittoatavoittelevien firmojen riiston kohteena. Pahimmillaan tämä johtaa täysin kohtuuttomien työoloihin ja jopa ihmiskauppaan, josta on viime vuosina ollut esimerkiksi Helsingin Sanomissa laajoja reportaaseja.”

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistutti eilen , että jos Palmia myydään, kaupungin pitää varautua jatkuvasti nouseviin hintoihin.

– Palmian työntekijöille siirtyminen sen sijaan todennäköisesti merkitsisi pienempiä palkkoja ja huonompia työehtoja.