Lehtikuva/Jussi Nukari

Olin suurin toivein muiden mukana perustamassa vasemmistoliittoa vuonna 1990. Yksi pettymyksiä on ollut, että vasemmistoliitto ei ole edistänyt aktiivisesti rauhanpolitiikkaa. Se ei ole esimerkiksi tavoiteohjelman kirjauksesta huolimatta ajanut Suomen liittämistä YK:n ydinaseet kieltävään sopimukseen. Marinin hallitus siunasi panssariajoneuvojen osien kaupan Arabiemiirikunnille. Tietääkseni vasemmistoliiton ministerit äänestivät vastaan, mutta olivat kumileimasimia, kun intressejään ajavat sotilaat ja sotilasasiantuntijat päättivät tilata 64 hävittäjää ja liimata Suomi Yhdysvaltoihin ja Natoon. Helsingin Sanomien (11.12.) mukaan usea Marinin hallituksen ministerit sai vasta 10.12. tietää, että heidän täytyi samana päivänä valita F-35-konetyyppi.

Miten on mahdollista, että Suomen historian suurimmasta ja poliittisesti merkittävästä asekaupasta ei käyty aitoa parlamentaarista valintaprosessia ja kansalaiskeskustelua puhumattakaan kansanäänestyksestä, jollaista Sveitsissä ollaan taas virittelemässä? Sveitsi torjui edellisen hävittäjäkaupan kansanäänestyksellä vuonna 2014.

HX-hävittäjähanketta valmisteltiin vaivihkaa ja siihen liittyviä asioita salattiin. Marinin hallitus riiteli kyllä näkyvästi tieteen ja kulttuurin leikkauksista, mutta hävittäjähankkeesta vallitsi sopu. Edellisessä oli kyse kymmenistä miljoonista, jälkimmäisessä kokonaiskustannuksiltaan kymmenistä miljardeista euroista.

Hävittäjäkauppa on katastrofi monestakin syystä. Armeijoiden ilmavoimat ovat rankkoja uusiutumattomien luonnonvarojen kuluttajia ja ilmastonmuutoksen kiihdyttäjiä, eivätkä uudet hävittäjät ole poikkeus.

Hävittäjien uusimisella on luotu mielikuvaa, että ne ovat välttämättömiä Suomen turvallisuudelle ja että niitä pitää olla 64, ikään kuin vähempi ei olisi riittänyt. Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei ole kuitenkaan vuosikymmeniin torjuttu vastapuolen hävittäjiä omilla hävittäjillä. Ne ovat pitkän kantaman hyökkäysaseita, kuten esimerkiksi eversti evp. Ahti Lappi totesi YLEn televisiohaastattelussa (24.9.) Koneista voi ampua tuhoisan risteilyohjuksen vaikka Moskovan keskustaan (Helsingin Sanomat 11.12.)

ILMOITUS

Suomea viedään hävittäjien avulla Naton kontrolliin. Kaikki F-35-hävittäjät on kytketty USA:n ALIS-tietojärjestelmään. Pentagon pystyy seuraamaan hävittäjien jokaista liikettä, keräämään vakoilutietoa ja teoriassa vaikka estämään koneiden käytön. Hävittäjien avulla Nato tunkeutuu Suomen ja Venäjän rajalle.

Jos Suomen ilmatilaa halutaan puolustaa, maalta laukaistavat ilmatorjuntaohjukset ovat tehokkaampia ja halvempia aseita kuin hävittäjät. Eversti evp. Pekka Visurin toteamus Kimmo Kiljusen toimittamassa kirjassa ”Raportti uusien hävittäjien hankinnasta” on paljon puhuva: ”HX-hankkeen osalta hyökkäykselliseen käyttöön yli rajojen tarkoitettu sotavarustus ja operointikyky tuottaa turvallisuuspoliittista ja strategista epävarmuutta. Se lisää riskiä joutua sotilaallisten vastatoimien kohteeksi. Sen sijaan selkeästi puolustuksellinen ilmapuolustusjärjestelmä parantaa vakautta ja vähentää vastatoimien todennäköisyyttä.”

Parhaat kiitokset vasemmistoliiton Markus Mustajärvelle ja Johannes Yrttiaholle kriittisestä toiminnasta hävittäjähanketta kohtaan.

Jorma Keskitalo
Helsinki